Последният ден

Последният ден
Снимка: Thinkstock

Катя Стоилова

Офисът ни се намира на входа за най-голямото гето в България – Столипиново, където можеш да видиш една до друга жени, от които едната пере в корито пред блока и докато простира на оградата на училището, си говори с друга, която бели картофи, като пуска обелките на улицата, а готовите в досущ същото корито.

Сутрин вървя пеша. Срещам мургавите си братя да излизат към града с пластмасови чаши кафе и неизменната цигара. От достолепни мустакати старци до шумни хлапета на групи, които ми правят сексуални оценки на ромски.

А аз гледам в земята. Иначе най-малкото, което рискувам да настъпя, е празна чашка, метната в мига на последната глътка. Зимата снегът замазва гледката. Сега е времето на жълтите неръкотворни рисунки.

Преобладаващият мотив е спирала. Вероятно на шегаджии, които държат да ми подскажат, че прорязалата пухкавия бял сняг гравюра не бива да се отдава на четириноги. С годините съм се научила колко крачки преди и след подлеза да не дишам, ако не искам да усетя аромата на запушена канализация, към кои храсти да не поглеждам, за да не подкрепя нагона на дежурния ексхибиционист.

Нашата сграда е точно до училището, но по-лесно бих упътила човек по четириетажната къща на гастербайтера от Германия с грубоват народен български.

Тук вкупом се е изляло заработеното в базалтови облицовки, орнаменти от ковано желязо, гипсови ангелчета, орли, мършави лъвове и нещо, което натрапливо занимава познавателния ни опит с колежките, когато гледаме замислено навън. Цветовите решения са охра, керемидено, бяло, кафяво, "кармъзъ" и един цвят, като гърба на костенурка, с който не съм много запозната.

И на фона на това, пет пъти в дървото на тротоара между нашия офис и къщата, компилация от мутробарок и азиатски сантиментализъм, се приютяваше пчелен рояк!

Пет пъти превръщахме това дърво в Фуку Джима (Остров в Япония, на който по време на Втората световна се водили няколкомесечни сражения, в които японците се бият до последния войник), за да го опазим от Гражданска защита. Те пристигаха със скафандрите си, скрили лицата си на убийци зад маски. Пръскаха отрова в дънера, върху пилото, майката и пчелите, още несвалили прашеца от крачката си...

Накрая Гражданска защита сряза с трион отвора на хралупата и сега дървото прилича на продънена утроба... Гледам го с празен поглед на фона на мигащите цветни лампички от еклектичната къща и вече не питам "ЗАЩО?" и "АМА КАК?".

Всеки път ги молех да изчакат един само ден, за да намеря човек, който да хване рояка, а те се смееха. Кой щял да носи отговорност, ако някой умре от ужилване? А кой носи отговорност за тези, които вървят покрай абортираното дървото с неумити очи, пушат отрова без бандерол на път за някой залък – черноработен, краден, "опънат" или дилърски, и пускат пластмасовите чашки от кафе в зейналия отвор?

Тъжно и гузно минавам по тротоара, мазночерен от поетите хвъркатки. Беше странно, че си избират точно това дърво, пропищяло от отрови и мъртво пило.

От утре съм в отпуск. Искам да пътувам! Много далеч! На топло, чисто и светло място, където пчелите правят питите си в дънерите на дървото, а човекът не се страхува да посегне към меда, защото преди това е отправил благодарност за щастието, че живее.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти