Попитай сам себе си

Попитай сам себе си
Снимка: Thinkstock

Тази книга не е замислена да дава отговори, а да помага на всеки, който я държи в ръцете си, да започне свое пътуване навътре и да потърси и открие своите собствени вътрешни съкровища. Тези, които никой друг не може да ни даде и да ни отнеме. Това е познание не толкова чрез четене, колкото чрез преживяване.

Затова идеята е тази книга да работи като своеобразен камертон, който да помага на всеки да открие своята собствена нужна честота, своя тон за уникалната си песен, който никой друг не знае и не може да изпее. Винаги онзи, който задава въпроса, носи в себе си отговора или пътя към него. Всеки от нас държи ключа за своята собствена врата.

Заглавието на книгата се състои от две привидно противоречащи си изречения, които са свързани с вътрешна логика. Първото – “Попитай сам себе си” отразява разбирането, че всеки е своят най-добър съветник и целител.

Този принцип е онагледен от картата на гърба на книгата – Отшелникът. Той ни учи да си бъдем верни, да разчитаме на себе си, да следваме своя, а не чужд път, свои страсти, а не чужди пристрастия. Да светим със собствена светлина – защото когато бъдем себе си, сме най-полезни и на другите. В противен случай си изневеряваме – а тогава не можем да бъдем верни на никой друг и въпреки старанията си, сме в тежест на околните.

Както пише К. С. Луис в своята страхотна книга “Писмата на душевадеца”:  “Тя е от онези жени, които живеят заради другите. И винаги можеш да познаеш другите по измъчения им вид”. Отшелникът ни учи да живеем със и за себе си, без да бъдем егоисти. И да оставим другите да живеят така, както ги учи душата им.

Втората част на заглавието е мисъл на Учителя Петър Дънов – “Ще го бъде тъй, както аз не зная”. Не можем да склещим себе си и живота си в определени, макар и желани, рамки, в свои минали, настоящи и бъдещи представи и очаквания. Нашата истинска същност надхвърля всички наши временни прояви, страсти и пристрастия – и затова е добре да си позволим непрекъснато да се изненадваме от себе си и от живота си. Защото всичко, което ни се случва, е за наше добро.

Привидното противоречие в заглавието отразява противоречивата същност на всички нас – ние сме безсмъртни души във временно тяло, “живеем във времето, но сме предназначени за вечността”.

Затова отново на корицата, на вътрешна страница, е картата Умереност. Тя ни учи да съчетаваме привидно несъчетаеми неща. “За да няма раздор в тялото и всичките му части да се грижат една за друга.” (І Кор.12:25)  Умереността ни учи на истинен диалог и обмен, на умението да изцеляваме себе си и другите чрез благо приемане на различията. Помага ни да бъдем в хармоничен обмен със самите себе си, с вътрешния си водач – онази част от нас, която знае пътя и призванието ни.  И с другите. Защото всички ние сме свързани с невидими нишки един с друг. И има едно общо благо. “За да спечели един, не трябва да загуби друг” (Курс на чудесата).

В древна Гърция, пред храма на Аполон в Делфи, имало два надписа – “Познай себе си”, и “Нищо излишно”. Това добре познато, но позабравено правило – да няма излишности в живота ни – е нужно и полезно навсякъде.

Така можем да се освободим от превзетостта – пре-взет, свръх-взет. И да осветлим и изцелим недостатъците си. Защото недостатъкът е недостиг на нещо. И между въпросите “Какво ти има?” и “Какво ти липсва?” е отговорът как да възстановим изгубеното си равновесие, как да възстановим хармонията – първо в себе си, а така и в света наоколо. Как да намерим златната среда, точната доза, която прави лекарството. Как да съдействаме – не да противодействаме.

И най-важното - не да се борим с тъмнината, а да увеличаваме светлината.

Илиана Смилянова е авторът на Таро рубриката в сайта Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти