Подводната бална зала на един мошеник

Подводната бална зала на един мошеник
Снимка: cybergibbons / Flickr

Лилия Огнянова

Какво би направил човек, ако в един момент започне да трупа милиони така, както не си е мечтал и в най-смелите си мечти?

Разбира се, че преди всичко ще започне да харчи.

Всякакви предмети, за които си е мислил, че ще го накарат да се почувства щастлив, всякакви дрехи, аксесоари, техника, играчки.... Пътувания, а защо не и да се ожени, да има много деца, за които ще мисли, че се гледат с пари, а не с любов?

Не на последно място – да си осигури жилище и то не какво да е жилище, а такова, което от пръв поглед да говори на всеки случаен минувач, че стопанинът не си знае парите.

Точно така е направил и Уитакър Райт, който през 19 век забогатял неприлично много от измами.

Историята на господин Райт е дълга, но разказана накратко би звучала горе-долу така: англичанин, започнал да се занимава с бизнес, но бързо открил, че чрез лъжи може да спечели повече, отколкото с честност, съответно натрупва страхотно богатство бързо, жени се за 17-годишна девойка, която му ражда деца, а той построява за тях и за себе си великолепно имение с огромна конюшня, обсерватория, частна болница, безчет спални, театър и... подводна бална зала.

Уитакър Райт е бил, освен изкусен мошеник, и забележителен ексцентрик.

Той решава, че в своето невероятно имение ще има езеро, на дъното на което ще се помещава бална зала със сводест стъклен покрив, а на върха на този покрив ще се постави статуя на Нептун, която ще се подава на повърхността на водата и ще създава впечатление че се носи по нея.

Райт сложил и любимата си маса за билярд на дъното на езерото и е твърдял, че му е страшно приятно да прекарва свободното си време в тези подводни зали, защото светлината приятно се пречупвала през водата и стъклата и създавала усещане за спокойствие.

Бизнесменът обаче не е имал време да се порадва на имението си и уникалната подводна зала.

В крайна сметка всичките му измами излизат наяве и той бива изправен пред съд за действията си.

Райт се признава за виновен, но преди да изчака присъдата си, изпушва една последна цигара и глътва достатъчно цианкалий.

Когато откриват тялото му, намират и револвер, който той е предвидил за всеки случай, ако с отровата не се получи.

По-късно след това пожар изпепелява голяма част от великото имение. 

Подводната бална зала и статуята на Нептун обаче и до днес си стоят почти непокътнати в частния имот на наследниците на Райт в град Годалминг, графство Съри, Великобритания.

Изглеждат внушително и мистично, като не един и двама писатели са черпили вдъхновение за сюжетите си от талантливия и ексцентричен мошеник, който играе билярд на дъното на езерото си.

Можете да разгледате снимки от изоставеното имение на Уитакър Райт в галерията ни ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти