Грациозният начин да сме двама

Грациозният начин да сме двама
Снимка: netinfo

„Танцът е вертикален израз на хоризонтално желание“.

| Припомнете си още от Добромир Банев: Чистата съвест е най-доброто хапче за сън |

| Припомнете си още от Добромир Банев: От позицията на моите 47... |

Не помня къде прочетох тази мисъл, но очевидно ми е направила впечатление, след като продължавам да я помня. Понякога сякаш друг формулира мислите, които ни вълнуват. Случайно попадаш на дефиниция, която дава отговори на стари въпроси.

Голяма сила е танцът. Още пазя детския спомен за това, как майка ми и баща ми танцуваха, докато оркестърът в ресторанта изпълняваше френски и италиански песни.

Тогава песните бяха толкова въздействащи и красиви, че буквално ги превръщах в музикален фон за сюжетите на романите, които четях. Азнавур, например, много пасваше на Мороа, а Далида и Рита Павоне бяха идеални за романите на Франсоаз Саган.

Спомням си как баща ми придържаше майка ми в силните си обятия, а ритъмът на поредния шансон ги караше да се гледат право в очите.

 

Танцът винаги е начин да погледнеш в очите на друг.

Аз нямах търпение да се науча да танцувам. Упражнявах движения и стъпки с дъщерята на едно от приятелските ни семейства и с времето станахме наистина добри. Две напред, една назад, раз-два-три, раз-два-три... Светът лудо се въртеше около нас, ние бяхме неговият център.

С умиление си спомням за тези години. Уханието на храната и една песен могат да върнат накуп толкова много спомени в нашия кратък живот!

Днес почти никой не танцува. Нямам предвид поклащането на главата или на части от тялото в такта на електронната музика. Това е далеч от възможността да докосваш, да се вглеждаш в другия, далеч от способността да останете дълго време физически обвързани от песен, която няма да бъде забравена.

Сега тангото е екзотичната ни представа за Аржентина.

Още не мога да си простя, че изхвърлих всичките грамофонни плочи.

С тях си отидоха много от песните, които съхраняват личните ми спомени. Youtube не може да замени насладата от звука на големите черни и лъскави концентрични кръгове по виниловите дискове.

Днес танците са средство за препитание на определен брой школи и удоволствие за ентусиасти, които си плащат, за да усвоят магията на отдавна забравени стъпки.

| Припомнете си още от Добромир Банев: Предателите се броят наесен |

Вероятно съм твърде голям романтик, вероятно ме наляга носталгия и в това със сигурност няма нищо лошо. Улегналостта и помъдряването вървят ръка за ръка. Или поне би трябвало да бъде така. И понеже вярвам, че случайни работи няма, преди ден-два отново изгледах биографичния филм за Марлон Брандо „Listen to Me Marlon“. Той танцува в черно-бели кадри, а на мен ми става по-цветно.

Таити наистина е прекрасно място, но ако видиш красотата му в в очите на любима жена, която танцува в прегръдките ти, идва ти да запееш от щастие.

 | Припомнете си още от Добромир Банев: Гравитацията не е непобедима |

Танцът е грациозният начин да бъдем двама, елегантният подход към чувствата на другия, красотата на самата любов. В него винаги има история. Нищо че понякога е кратка колкото песен.

Раз-два-три, раз-два-три...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти