По пътеките на тетевенския край: идея за пречистваща разходка сред природата

Лято е, а душата ни копнее за приключения. Ако и вие като нас сте жадни за нови хоризонти и освежаваща среща с природата, този текст е точно за вас. 

Николай Василковски ни разхожда по пътеките на тетевенския край в рубриката "Дотам и обратно" за предаването "Събуди се" по NOVA. 

тетевен идеи пътуване
Снимка: iStock

Петрахиля, Острич, Трескавец и Червен. Четирите исполина, обградили китния балкански град Тетевен. Намерете на картатат село Бабинци, тъй като потегляме към връх Острич. В селото ще се ориентирате по сградата на училището, от където малка дървена порта отваря пътя към тучните ливади в подножието на конусовидното възвишение.

На върха е разположен параклис, който се забелязва от километри. До него води прохладна пътека, прорязваща гъстата широколистна гора. На няколко места по пътеката се откриват прозорци с гледки към селото. Пътеката е стръмна, но обезопасена с парапети. Търпеливо и упорито вървим нагоре, галени от шарената сянка. Само половин час ходене и вече сме на връх Острич, а под нас е цял Тетевен.

Площта на билото е едва 30 квадратни метра. Тук гордо се извисява параклисът “Покров Богородичен”. Граден е от местни хора, изнесли на ръцете си строителните материали.Митове и легенди се носят за това неземно красиво място. И повечето са свързани с вулкановидната форма на възвишението. Хората разказват как в миналото бабите са носили камъни от река Вит чак тук, на 1069 метра надморска височина, за да запушат вулкана.

тетевен идеи пътуване
Снимка: iStock

От плoщадката на параклиса виждаме следващата цел - “Опасният зъб”. Маршрутът тръгва от града по стръмна зелена пътека. Подготвяме се за изкачване с обща денивелация около 500 метра. Докато върим по сипея около нас се редят живописни планински масиви. Пътеката потъва в дебрите на вековна букова гора.

Малко преди заслон “Опасният зъб” е най-голямото предизвикателство - най-опасният участък по маршрута. Скалите са стръмни. Има въже, за което може да се държим. На 910 метра надморско равнище се намира заслонът “Опасният зъб”. Панорманата гледка е уникална. Виждаме в ниското автомобилите като мравки. Долината на река Вит. Цялата е в краката ни, а около нея са впечатляващите ридове на Тетевенската и Васильовската планина.

тетевен идеи пътуване
Снимка: iStock

Отново там в ниското задължително трябва да минем “Под пръските на водопада”. Така се нарича екопътеката, до която има автомобилен път от центъра на Тетевен. Сравнително равен маршрут, без резки изкачвания и слизания, който върви от двете страни на река Козница.

В летните жеги тук, по речните камъни, покрай старите букови дървета е сенчесто, зелено и прохладно. Пътеката е кратка - около 600 метра, но пък финалът е забележителен - невероятно красивият водопад “Скока”. Кристалните води на реката падат от височина 15 метра. Издълбали са скалите в чудни форми.

Водопадът е едно от многото места, събрали неподправената красота на Тетевенския Балкан, които ще ни накарат да се върнем тук някой ден.

9 любими дестинации в България

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти