"Панаир на куклите" отново в София

"Панаир на куклите" отново в София
Снимка: Thinkstock

Столичен куклен театър ще открие новия сезон със 7-то издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър "Панаир на куклите".

То ще се проведе от 16 до 22 септември 2012 г., съобщиха организаторите.

Програмата на фестивала е изпъстрена с повече от 30 спектакъла на родни театри и трупи от цял свят, сред които Англия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Чехия, Гърция, Словения и Хърватска, които ще се играят на сцените на Младежки театър "Николай Бинев", театър "Българска армия", театър "София" и Столичен куклен театър.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община и програмата за Деня на София и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

И тази година спектаклите са разделени в няколко категории: представления за деца, семеен театър, представления за възрастни, както и улични спектакли с акробатични, музикални и много атрактивни номера. 

Те ще се играят на различни места в столицата: Южен парк, пред пилоните на НДК, парк "Заимов", при подлеза на метростанция "Софийски университет", градинката пред "Кристал", на сцената ART SPACE на НДК, градинката пред Народен театър "Ив. Вазов" и пл. "Света Неделя".

Нов акцент в тазгодишното издание е проектът "Младите в театъра" – това е реверанс към всички млади творци, на които "Панаир на куклите" дава възможност да покажат своите представления пред фестивалната публика. Това са спектаклите "На ръба" на театър АТОМ, "Деволюция" и "Лебедово езеро" на театър АТЕЛИЕ 313.

Куклени актьори и техните партньори на сцената – куклите, свързани в едно – представя фотаграфската изложба на Мария Ангелова - "Сливане", която ще може да се види на 16.09.2012 до 22.09.2012г, пред Народен театър "Иван Вазов" .

Официалното откриване на "Панаир на куклите" 2012 ще се състои на 16.09.2012г. от 19:30ч. в салона на Младежки театър "Николай Бинев" със забавното куклено шоу "Някои особености на... кукления театър", на Варненския държавен куклен театър.

На 19 септември от 17:00 ч. в УКТ "НАТФИЗ "Кр. Сарафов" ще изнесе лекция известният полски драматург, театрален критик, историк и изкуствовед проф. Хенрик Юрковски.

В рамките на фестивала Столичен куклен театър като домакин ще се представи с три нови заглавия: премиерата на "СВЯТ/О" с автор и режисьор, изключително нашумелия и с множество световни награди  Дуда Пайва от Холандия, "Къде отиваш конче" от Рада Москова, с режисьор Емилия Цанкова, и "Приказка за скитника – крал" по приказки на Карел Чапек, с режисьор Катя Петрова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти