Отровните тенджери в дома ни

Отровните тенджери в дома ни
Снимка: Thinkstock

Когато се опитваме да живеем здравословно, първото нещо, което променяме, е храната и начинът ни на хранене. Холестерол, наситени мазнини, хидрогенирани мазнини – те отдавна са заклеймени.

От друга страна, отскоро плахо си пробива път реабилитацията на яйцето, по-точно на жълтъка. Виж ти, яйцата вече не били първи дружки на високия холестерол, а първокласна и добре балансирана храна. И докато следим под лупа какво купуваме и слагаме в тенджерата, тя кротко къкри на печката и... отравя прекрасната ни био, еко и натурална храна.

Най-напред да направим уговорката, че какъвто и съд да се използва за готвене, прекалено високата температура – над 250 градуса по Целзий, не е добър избор, независимо дали става дума за печене, пържене или грил. Тя унищожава полезните качества на хранителните вещества и влияе върху структурата на готварските съдове.

Освен това се отделят голямо количество от опасните хетероциклични амини (HCA), които стимулират свободните радикали и в голяма степен увреждат ДНК. Най-малко хетероциклични амини се образуват при печене на фурна, задушаване, или варене – във вода и на пара.

Националният онкологичен институт на САЩ съобщава, че месото, което е поставено в микровълнова печка за две минути преди готвене, е с 90% намалено съдържание на хетероциклични амини. Според някои специалисти по хранене мариноването на месото с чесън и билки предотвратява в значителна степен образуването на хетероциклични амини при готвенето му след това.

Изключително важно е вътрешното покритие на съдовете за готвене да е ненакърнено – тоест да не е одраскано или напукано. Затова, ако имате в кухнята си такива съдове, трябва да се разделите с тях, колкото и да не ви се иска.

Възможно най-лошият избор са тенджерите и тиганите с тефлоново покритие. Медицинският център „Джонс Хопкинс“ в САЩ  съобщава, че перфлуороктановата киселина, използвана при производството на тефлон, циркулира в кръвта на почти всеки американец. В процеса на готвене, особено при висока температура, тефлоновите покрития се разпадат и постепенно преминават в храната.

Отделят се токсични пари, които могат да причинят проблеми на дихателните пътища, а за птиците са просто фатални. През последните 50 години са направени множество проучвания, които потвърждават подозрението на учените, че тефлонът в кухнята може да провокира канцерогенни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза и дори безплодие. Затова през 2005 г. САЩ забраняват използването на тефлонови покрития в готварските съдове – гратисният период приключва на 31.12.2014 г.

Алуминиевите съдове са доста широко използвани, тъй като са много леки, но те също са лош избор, тъй като частици от метала преминават лесно в храната по време на приготвянето ѝ. Високите нива на алуминий в човешкия организъм могат да са причина за рак и болест на Алцхаймер.

Медните съдове за готвене често са предпочитани заради добрата им топлопроводимост. Смятани са за безвредни, но медта също преминава в храната при готвене, а често такива съдове са и допълнително никелирани, което е потенциална опасност за отключване на алергии.

Чугунените тенджери и тигани са много устойчиви, нагряват се равномерно, макар и по-бавно, но приготвената храна в тях съдържа повече желязо.  При дълга употреба чугунът може да бъде токсичен и да стане причина за неразположения.

Добре е да се знае, че при производството на керамични, емайлирани и стъклени съдове за готвене се използва олово. То прави съдовете устойчиви на удар и подобрява цветовете им.

Стоманените готварски съдове се правят от метална сплав, която съдържа желязо, хром, молибден, никел, титан, мед и ванадий. Дори и тези съдове обаче не са „невинни“ – в приготвяната храна преминават частици от желязото, хрома и никела в състава им. Все пак за наше успокоение нека припомним, че в кулинарната индустрия се използват само такива съдове.

Единствено за тенджерите от титан може да се каже, че не причиняват вреда на здравето ни, тъй като при готвене не влизат в химическа реакция с храната. Тези съдове са доста скъпи, но си заслужава да ги предпочетем.

Глинените съдове, тоест популярните гювечи, се използват в националната ни кухня от векове. Смята се, че негледжосаните съдове са по-здравословни, тъй като не са допълнително обработвани и не съдържат олово, което се използва при гледжосването – трябва да се има предвид обаче, че такива съдове често леко пропускат.

Производителите на глинени съдове твърдят, че оловото в гледжосаните съдове не се отделя в храната или ако се отделя, то е в много малки количества.

 В заключение нека припомним, че човешкият организъм е способен да се справя с малки количества токсични вещества благодарение на консумацията на подходяща храна. А често при топлинната обработка на храната някои антиоксиданти се активират допълнително – например ликопенът в доматите и бетакаротинът в морковите.

Автор: Тоня Василева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти