Откъс от „Библиотекарката от Сен Мало“ на Марио Ескобар

книга Сиела
Снимка: Getty

Повече за книгата прочетете тук„Библиотекарката от Сен Мало“ е разтърсваща истинска история за саможертва в името на книгите и любовта

ПРОЛОГ

Уважаеми Марсел Зола,

Времето никога не се грижи за никого. Хвърля котва между нас и товари гърбовете ни, сякаш иска да ни унижи; забавя крачката ни и я прави несигурна и колеблива. Започваме тичешком, но малко по малко стигаме до момента, в който не можем без опора. После, когато вече здравето и красотата са ни напуснали, ни отнема постепенно всичко, за което ни е грижа, истински значимото – хората, които обичаме. Първо бабите и дядовците, родителите, после приятелите, а накрая, ако успеем да излъжем достатъчно времето – собствените ни деца.

Никой не е способен да победи бог Кронос. Никога няма победители. Като израстваме, ние губим живота си малко по малко, докато в деня на смъртта ни всичко ни се отнема. Животът се движи около сигурността за загуба. Старостта не е течението на годините, а унищожението на всичко, което обичаме. Това наблюдавам във Вашите писания: способността Ви да забавите неизбежния ход на времето. Затова обичам литературата: Кронос няма влияние над нея. Думите на Платон, Аристотел, Сенека, Балзак, Толстой и всички писатели, които светът ни е подарил, са единствените способни да удържат чудовището, което поглъща всичко и го превръща в пепел.

Аз съм ревностен почитател на книгите Ви. Има само три неща, които обичам в живота – любимия си съпруг Антоан, красивото селище на Сен Мало и старинната библиотека, която управлявам. Хотел „Десил“, в който се помещава библиотеката, е построен през 1628 година от Жан Грав от рода Лоне и съпругата му Бернардин Сер малко след като 14 се женят. В него се ражда Андре Десил – героят от Нанси, а сега библиотеката съхранява най-старите и хубави книги в Сен Мало. Ще попитате защо Ви разказвам всичко това. Коя съм аз – библиотекарка от провинцията, която не е видяла много свят и има тази стара сграда за свое кралство? И аз съм си задавала същия въпрос. Вероятно защото се влюбих в романа ви „Бедата“, в неговото просто, но сърцераздирателно описание на разрушаването на града. Да, господин Зола – плаках на нещастието на героите Ви и ужасното заболяване на героинята Габриел, но сега изживявам своето собствено нещастие и това на Франция.

Възможно е да не повярвате на нещата, които съм напът да разкажа, или, още по-лошо – да не Ви интересуват. Не го правя с намерението да напиша книга за любовния си живот и опустошителната окупация на Франция от германците; копнежът ми по-скоро е някой ден, когато хората възвърнат благоразумието си, да знаят, че единственият начин да се спасим от жестокостта, е да обичаме. Да обичаме книгите, да обичаме хората и дори и да ме помислите за луда, да обичаме враговете си. Несъмнено любовта е най-революционната постъпка и затова най-преследваната и оскърбяваната. Все още отеква в главата ми онази трогателна фраза на Августин Блажени – „Обичай и прави каквото си поискаш“.

Моето нещастие започна в същия ден, в който и щастието. На нас, хората, винаги ни е трудно да приемем несполуките, сякаш се случват само на непознатите и нас никога не могат да ни достигнат. Същия ден, в който германците нападнаха Полша и насочиха оръжие към света в безмилостна война, Антоан и аз се оженихме в катедралата „Сен Венсан“ в нашия прекрасен град Сен Мало. Ето нашата история.

Жослен Ферек

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти