Време за четене: „Библиотекарката от Сен Мало“ е разтърсваща истинска история за саможертва в името на книгите и любовта

книга Сиела
Снимка: Издателство Сиела/iStock

От автора на бестселъра „Приспивна песен в Аушвиц“ Марио Ескобар на български език излиза „Библиотекарката от Сен Мало“ – вдъхновяващ разказ за една непоклатима жена, чието смело сърце и воля за живот блестят дори и в най-мрачните часове от историята на Франция.

Базиран на реални събития, романът описва ужаса на Втората световна война през очите на обикновена библиотекарка, готова да извърши необикновени неща в името на любовта и книгите

Откъс от книгата прочетете тук >>>

Жослен и Антоан се запознават в книжарница и някъде там, сред кожените гръбчета и аромата на хартия, между двамата пламва красива любов, сякаш излязла от страниците на роман. Любов, на която обаче ѝ е писано да бъде засенчена от неумолимо приближаващата война. Защото годината е 1939, а Хитлер току-що е нахлул в Полша.

Скоро след като се женят, Антоан е принуден да замине на фронта срещу немските нашественици, а Жослен – да остане в Сен Мало, за да защити любимата си библиотека и чрез книгите да предложи утеха и насърчение на жителите на китното градче. 

След поражението на Франция градът е превърнат в непробиваема крепост. Библиотеките са разграбени, а нацистите съставят специален списък със забранени книги, ценни произведения на изкуството и безброй други творби, които са под заплаха от кражба и унищожение. 

книга Сиела
Снимка: PR архив Издателство Сиела

Рискувайки да бъде арестувана, Жослен успява да укрие част от хартиените съкровища и всячески търси начини да сътрудничи на Съпротивата. Едновременно с това младата жена отчаяно чака да получи новини от съпруга си, който е отведен в концлагер. А единственият ѝ шанс да му помогне се оказва наглед доброжелателен немски войник, на когото Жослен трябва да избере дали да се довери или не.

Докато бомбите безмилостно падат и осъждат красивото крайбрежно градче на разруха, сред която сякаш и книгите, и хората са обречени, Жослен ще трябва да изпълни мисията си и да съхрани душата на Сен Мало. Един град, който винаги ще остане свободен – докато има кой да поддържа огъня му в сърцето си. 

„Библиотекарката от Сен Мало“ е затрогващ разказ за две съдби, завинаги свързани от любовта и литературата; разказ за силата на човешкия дух и способността на думите да спасяват. Ескобар вдъхва живот на окупирания град в шеметна и проницателна проза, пресъздавайки историята на онези, които са жертвали всичко, за да се противопоставят на несправедливостта.

книга Сиела
Снимка: Издателство Сиела

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти