„Видях как лицето на майка ми се пропука и душата ѝ се строполи на пода“: откъс от автобиографията на Лени Кравиц „Да бъде любов“

Да бъде любов книга
Снимка: Hybrid Books

Мемоарите на музикалната звезда Лени Кравиц вече можем да четем и на български. Повече прочетете тук ► Време за четене: Лени Кравиц по-откровен от всякога в автобиографията си „Да бъде любов“

От издателство Hybrid Books предоставят следния откъс от книгата ексклузивно за читателите на Edna.bg, който ще откриете по-долу.

А междувременно не пропускайте да се включите в нашата игра в Instagram, където раздаваме три копия от автобиографията на Лени Кравиц:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Edna.bg (@ednabgofficial)

***

Деветдесет и девет доларовият полет на „Пийпъл Експрес“ ме стовари в Ел Ей. Слязох от самолета и подкарах към Кловърдейл, за да си взема някои неща. Татко не ме чу да се прибирам. Мама беше в Насау на гости на Есау. Както си вървях по коридора, чух татко да говори по телефона от спалнята си. Не мога да ви обясня защо точно, но нещо в интонацията му ме накара да се приближа до вратата на стаята и да се заслушам.

Полека-лека започнах да различавам думите му:

– Миличка, миличка...

Приближих се още. Знаех, че не говори с майка ми. Никога не го бях чувал да я нарича „миличка“, но дори и да я бе наричал така, със сигурност гласът му нямаше да звучи по този начин.

Продължих да подслушвам и го чух да казва: „Не мога да скатая последните петдесет хиляди.“

Дъхът ми спря. Гърлото ми пресъхна. Сърцето ми заби лудешки. Замръзнах, напрегнах слух. Ушите ми пламнаха. Колкото по-дълго слушах, толкова повече се убеждавах, че разговаря с любовница. Не успях да доловя всичко, но играта ми стана ясна в общи линии: баща ми изневеряваше на мама и издържаше метресата си с парите на мама.

Яростта ми не можеше да се опише с думи. Бях на ръба да избухна. Първото, което ми мина през главата, беше пистолетът, който татко криеше в гардероба си. Знам, че звучи налудничаво, но тогава си мислех именно това. Той предаваше майка ми – жената, която го уважаваше и го обичаше с цялото си сърце, жената, която бе останала до него и в добро, и в лошо. Всичкият гняв, който изпитвах към баща ми, натрупвал се в мен, откакто бях малко момче, потискан в течение на цели две десетилетия, изригна в главата ми. Исках да го убия. Точно там, точно в този момент. Исках да умре.

Единствено Божията милост успя да усмири слепия ми инстинкт. Всяка секунда, всяка минута, всеки час, всеки ден, който бях прекарал, молейки Господ да ме дари с любов, се отплати с лихвите в онзи миг. Не можех да пренебрегна думите на Бог, които нямаше как да бъдат по-ясни:

Недей.

– Благодаря ти, Господи – промълвих. Върнах се в стаята си, отидох до телефона и звъннах.

Братовчед ми Есау вдигна.

– Есау – рекох аз, – моля те, извикай мама.

Мама усети, че съм разтревожен, но нямаше как да ѝ обясня защо – не и сега. Трябваше да го сторя лично, очи в очи. Помолих я да ми купи билет, за да летя за Насау същата вечер. Тя продължи да настоява да разбере причината. „Ще се наложи да ми се довериш“, отвърнах аз. „Спешно е. И ако не стигна при теб, някой като нищо ще умре.“

Чух как гласът ѝ трепери, когато отвърна: „Ще ти се обадя след малко, за да ти съобщя подробностите.“

Няколко часа по-късно бях на борда на полет „на зачервените очи“ от Ел Ей към Маями. Докато прелитах над страната, мислите вряха и кипяха в главата ми: „Защо? Как е могъл? Как е посмял! Коя е тя? Как изглежда? На колко години е? Откога е всичко това? Защо си е мислил, че ще му се размине? Този копелдак. Този задник. Този прелюбодеец. През цялото време се мъчи да бъде холивудски тежкар, живее единствено на гърба на преуспялата си съпруга, за да прецака в крайна сметка жената, която означава за мен повече, отколкото който и да било друг на този свят.“

Приземих се в Маями. Излитането на самолета, на който трябваше да се прекача, бе отложено заради буря. Опитах се да подремна в чакалнята на летището. Мислите ми не спираха да бушуват. Взирах се навън, в проливния дъжд и в светкавиците, които прорязваха небето. След това пороят отстъпи на сияещото слънце и се превърна в лек ръмеж. Сетих се за баба Беси. Когато едновременно валеше и грееше слънце, тя казваше: „Дяволът бие жена си.“

Яростта ми се завърна. Две чашки кафе, изпити за норматив. След това се метнах на малкия самолет и се понесох над странно спокойния океан. Все още бях кълбо от нерви и чувствах, че съм на път да откача.

Мама ме посрещна на летището. Закара ме до хотел „Британия Бийч“ на остров Парадайз, където седнахме в малкия вътрешен двор. Тя впи очи в мен. Аз се взрях в нея. Бях емоционална развалина. Не бях спал, бях прелетях през половината свят, за да хвърля бомбата, която щеше да унищожи живота на майка ми.

Цареше гробно мълчание.

Изплюх камъчето.

– Татко има извънбрачна връзка и според мен краде от парите ти и ѝ ги дава.

В този миг станах свидетел на нещо, което не бях виждал преди. Видях как лицето на майка ми се пропука и душата ѝ се строполи на пода. Наблюдавах как животът се изцежда от тялото ѝ. Тя се превърна в куха черупка. Не помръдна, не заплака, дори не продума. Очите ѝ бяха пусти. След няколко минути успя да се овладее и заговори.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти