Открихме потенциално обитаема планета. Изследваме я от 18 години, казва се Бърнард б

Открихме потенциално обитаема планета. Изследваме я от 18 години, казва се Бърнард б
Снимка: Thinkstock

Планетата Бърнард б или GJ 699 b учените считат за потенциално обитаема. Това заявиха Скот Енгъл и Едуард Гинан от университета Виланова. Уебсайтът на университета публикува констатациите на астрофизиците.

Екзопланетата се върти около звездата Бърнард. Според експерти, температурата на повърхността на планетата достига -170 градуса по Целзий. Въпреки ниските нива учените допускат съществуването на примитивен живот. Ако на обекта има голямо количество горещ никел или е с желязно ядро, това е възможно. Такава структура е в състояние да регулира геотермалната активност, както съобщава 24СМИ.

Енгъл и Гинан твърдят, че геотермалните езера могат да поддържат „зони на живот“. Това се случва подобно на подземните езера, открити в Антарктида. Сходства експертите фиксират и с температурата на повърхността на ледения спътник на Юпитер - Европа, под повърхността на която може да има течни океани.

Според списание Нейчър, звездата на планетата Бърнард б е била открита през ноември 2018 г. Наблюденията на международен екип от изследователи са продължили 18 години. Масата на звездата на Барнард е почти три пъти по-голяма от масата на Земята. Тя се върти около своята червена звезда-джудже за 233 дни и е на същото разстояние от нея като Меркурий от Слънцето.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти