Остров Мадалена - вълшебната тайна на Сардиния

Когато си на остров, изкушението да се метнеш на лодка и да заплаваш е много голямо.

Едни от най-фантастичните плажове и води в тази част на Средиземно море са край бреговете на Коста Смералда в Сардиния и по бреговете на малко популярния архипелаг Мадалена. 

Туристически лодки отпътуват от Сардиния всеки ден към разпилените като мъниста острови на архипелага. Само след час ще бъдем на едно малко популярно, но наистина вълшебно място. 

Екскурзията, която сме си избрали днес изглежда обещаващо. Морето е спокойно и пътуването е приятно, за разлика от вчерашния ден, когато вятърът се беше развихрил и големите яхти и кораби се клатушкаха като детски играчки.  Поръчахме си хубаво време - и ето го!

Капитанът е рядко забавен човек. Докато върти руля, разказва на пътуващите за местата, покрай които минава кораба. Бързо научаваме имената на тихите тюркоазени заливи и плажове с различни на цвят пясъци, историята на един или друг острови. 

В прозрачните води на архипелага Мадалена, попадаме в друг свят. Много лесно можем да сравним морските прелести тук с Карибите. 
Настанил се между Сардиния и Корсика, архипелагът се гордее със своите седем големи и 55 малки острова.

Архипелагът е популярен сред туристите съвсем отскоро, тъй като тук и на близкия остров Сан Стефано от 1972 до 2008 г. е имало Военноморска база на НАТО. 

Ла Мадалена е главният град на едноименния остров, най-големия от архипелага. Сам на 2 км е от о-в Сардиния. Местните жители на Ла Мадалена говорят Сардо-корсикански диалект, известен като „мадаленино“. 

Ла Мадалена е свързана с близкия остров Капрера, известен като резиденция на италианския революционер Джузепе Гарибалди.
По крайбрежната алея на о-в Мадалена, откриваме магазин за вино. На всяка цена трябва да проверим за нещо много специално!

В магията на Сардиния е забъркана една специална съставка - виното Канунау, което се твърди, прави сардинци столетници. Местните са убедени в това, че именно Канунау ги държи активни до дълбоки старини. 

Чаша канунау с всяко ядене е задължителна за сардинци… Или минимум 2-3 чаши на ден. Наричат канунау „черното“ вино.
Изследователите са открили, че то съдържа най-високо количество антиоксиданти в света, а именно - ресвератрол и други полезни за здравето полифеноли. 

Доказано е, че ресвератролът  стимулира определени протеини в тялото, които са пряко свързани с дълголетието. Към канунау сардинци добавят и сиренето казу-марзу, в което се развиват истински червеи, които се поглъщат с кремообразната сиреста маса живи… Казват, че вкусът е незабравим.

Това живо сирене се произвежда от местните в периода от юни до август, после трябва да зрее, да се излюпят в него червеите и едва тогава започва голямото угощение. Поради редица регулации това сирене е официално  забранено, но традицията в приготвянето му и консумирането му продължава да е широко разпространена из Сардиния.

Нарамваме няколко бутилки канунау - да има и за нас, и за приятели - добре е да стигнем до дълбоки старини заедно.

Гледайте „Без багаж“ всяка неделя от 13 ч. по Диема

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Палмовото листо, на което е записана съдбата ни

Какво е да си майка на 108 деца

Боклукът за едни - съкровище за други

Безкрайните пътища на душата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти