Остави го да ти покаже как се прави левият завой на борда...

Остави го да ти покаже как се прави левият завой на борда...
Снимка: Thinkstock

Тя: "Мноо ме дразни, човек, като ми дава акъл как да прая левият завой на борда. Аз си знам, че не мога, закво ми го натяква."

Аз: "А знаеш ли защо го прави?"

Май все пак ще се наложи да карам по ред.

Официално минаваме за патриархално общество, макар и с БГ подобрения. Жените у нас ходят на работа наравно с мъжете и бригадирките ни построиха Хаинбоаз много преди западноевропейките да излязат от кухните си. Чак в преходните години обаче тайно и полека се оформи една стабилна група жени, които станаха напълно самостоятелни икономически единици.

Самостоятелните икономически единици сравнително лесно придобиват и социална свобода. Казано по-простичко жените разбраха, че могат да изкарват сами парите си, че могат сами да правят това, за което преди са разчитали на мъжете си, а ако случайно не могат сами - просто ще платят с парите си на произволни мъже да го свършат.

Случайно или не, напоследък ме намират все такива едни феминистки послания, дето прокламират абсолютната свобода на жената да си наеме хамали, които да ѝ преместят пералнята и да си купи вибратор. В онлайн пространството обикаля и един попресилен манифест, зовящ към сексуалната употреба на мъжете като вещи, без емоция.

Така тайно и полека се оказа, че ролите на половете вече никак не са ясни, а съответно са объркани и правилата на цялата игра. Момчетата осъмнаха ужасени и за по-сигурно просто не искат да играят с нас. На нищо. На сантасе, на ConQuiztador, на семейство, на "чичо доктор" дори. Все повече приятелки се оплакват от незаинтересоваността на мъжете към традиционните донжуановски занимания, все по-често чувам истории като "предпочитат да си седят, да си пият и да си говорят глупости помежду си, никой няма да се помръдне дори някоя красавица в заведението да закачи, да й поиска телефона" или "за какво ми се обажда, като явно не смее да ме покани да нещо-си-там".

Еми, зле е положението, бейби, и по-зле ще става. Ако предното поколение е водило просто войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния, за част от сегашното тя има потенциала да се превърне в новата Студена война. И предавайки директно от фронта казвам: "Горките мъже, уважаеми зрители!". Те вече не знаят кои са и за какво са. Изпаднали са в ступор, докато край тях жените на групи си ловуват мамутите и си влачат огромните бутове към пещерите. А и очевидно се забавляват.

И в целия хаос горките ХY-същества се опитват да създадат утешителен ред като разделят жените на две основни групи:

1. кариеристки, мъжемразки, амбициозни кучки, незадоволени, стари моми, лесбийки-най-вероятно-даже, които ще умрат А) сами заринати от десетки котки върху люлеещ се стол, Б) сами обезобразени от собствената им немска овчарка, която е наръфала трупа им.

2. кукли-златотърсачки

По правило, ако все пак дръзнат да играят, мъжете го правят с втората група. И това няма нищо общо със силикона, с екстеншъните и дължината на полата, а с правилата на играта. Когато играят с втората група, мъжете просто играят по правилата. Те се чувстват сигурни, наясно са, чеса от позицията на силата, те са ловецът, те плащат сметката и те поръчват музиката. И жените очакват от тях точно това. Всичко си е ясно и просто, горе-долу както сме го учили, само дето не винаги е по любов.

Със самостоятелните и свободни момичета обаче нещата са по-сложни. Възможно ли е да не бъдат картотекирани автоматично под т.1. или по случайност в т.2 (защото на мен разярени мъже неведнъж са ми крещели "Тоа дето ти купИ колата ли ти купИ и книжката, ма!"?

Истината е, че играта ще може да продължи само, ако двете страни седнат открито и видят какви трябва да са правилата на новата игра в новите времена, какво могат да приемат и какво не. Нещо като преговорите за Близкоизточния конфликт, ама по-важни. А затова доста ще помогне, ако жените престанем да развяваме разни лозунги, че се оправяме чудесно сами. Много ясно, че се оправяме с какво ли не, ама чак пък да ни е чудесно! Или поне пледирам да спре прилагането на двойни стандарти.

Защото да ме прощавате, девойки, ама не може в понеделник да се цупите, че е купил телешко, без да ви попита от кой магазин, а в сряда да мрънкате, че не проявява инициативност и все вие трябва да организирате екскурзиите. Е, смее ли? Освен това за протокола: имам известни подозрения, че еманципацията не влияе особено добре на мъжкото либидо.

От друга страна съм напълно наясно, че каквито и отстъпки да получат, мъжете са тези, които сами трябва да си отвоюват новите позициите в играта. А това ще стане, когато разберат, че битката този път не е с другия пол, а със себе си.

И тук се връщам в началото.

Тя: "Мноо ме дразни, човек, като ми дава акъл как да пра'я левия завой на борда. Аз си знам, че не мога, закво ми го натяква."

Аз: "А знаеш ли защо го прави?"

Тя вдига озадачено рамене. Тя е любимо мое момиче, което расте през последните години пред мен. И съответно става все по-свободно и все по "мога да се оправям чудесно и сама"." Вбесяващата" реплика е на половинката. Аз съм я чувала под друга форма и преди. Не от него. Не с левия завой на борда, а с форхенда, със сменянето на скоростите, та дори с приготвянето на спагети.

Моят универсален превод за тях е: "Ти нямаш нужда от мен, оправяш се сама, а аз искам да съм ти важен и само аз да мога да правя някакви неща.

Нали така трябва да правят мъжете.

Затова сега ще ти покажа какво мога и колко съм по-добър от теб, за да знаеш, че съм ти нужен и не можеш сама". И си викам: дали пък да не им дадем шанс от време на време да ни показват как се прави левият завой на борда, може пък да ни се получи, а?

Автор: Малвина Болярска 

Прочетете още от рубриката Из Edna@:

Не, честно, не искаш жена като мен...

Жена: начин на употреба

По пътищата неведоми

Договор за настъпило мълчание

Беше спрял да прави любов с нея

Любов, ти си една голяма глупачка

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти