Опасният сърбеж по кожата

Опасният сърбеж по кожата
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Смяната на сезоните, особено пролет и есен, се отразява неблагоприятно на редица хронични проблеми, в това число и кожни, а също така води и до появата на някои за първи път.

Не прави изключение и т. нар. розов лишей.

Той е сравнително често срещан кожен проблем, който може да се появи във всички възрасти, но е по-типичен за хората между 10 и 35 години.

Специалистите все още не са напълно категорични какво точно причинява розовия лишей. Макар да прилича доста на алергичен обрив или такъв, следствие на бактериална или гъбична инфекция, този лишей няма нищо общо с тях.

Една от теориите е, че се причинява от вирус от херпесната група, но няма солидни доказателства за това, тъй като не се предава на околните.

Според друга розовият лишей е реакция към оцветител или друго вещество при обличане на нова и неизпрана дреха. Като цяло в болшинството от случаите от розов лишей може да се разболеете веднъж в живота. В редки случаи (около 2 %) лишеят може да ви повтори и при това след 7-10 години.

При повечето хора розовият лишей протича с много характерна клиника. Първоначално предимно по туловището се появява леко надигната, кръгла или овална, червена и залющена плака с размери от 2 до 10 см. Тя се нарича „майчина плака”. След няколко дни до седмици гръдният кош се покрива от множество подобни на майчината, но по-малки по размер плаки.

Допълнително при по-тежки форми на заболяването, плаките се разпростират по корема, ръцете, краката, шията.

Характерно за плаките по гърба е, че разположението им наподобява рисунката на „клонки на елха”.  Половината от болните се оплакват от лек сърбеж, 25 % не съобщават за никакъв, а при останалите 25 % сърбежът е доста интензивен.

Като цяло розовият лишей отшумява постепенно с времето, като това може да отнеме средно 6-8 седмици. В редки случаи може да се задържи няколко месеца.

Като всяко заболяване има, разбира се, и атипични форми – без „майчина плака”, с поява на мехури, с гигантски плаки, иритативен лишей (при прекомерно триене и дразнене на кожата) и др.

Много често розовият лишей може да се сбърка с гъбична инфекция по кожата, екзема, разноцветен лишей или псориазис. Подобен обрив настъпва и през втория стадий на сифилис (това налага назначаване на серологични тестове) или като алергична реакция при прием на някои видове антибиотици.

Диагнозата е сравнително лесна за опитното око на дерматолога.

Поради тенденцията към спонтанно отзвучаване, по-леките форми не изискват лечение. Препоръчително е пациентите да избягват всякакви травми върху кожата, да се къпят само с хладка вода, без сапуни, гелове и търкане на кожата с хавлия. Изпотяването, грубите материи и синтетичното бельо също могат да доведат до влошаване.

Когато има сърбеж, той се облекчава с помощта на леки кортикостероиди, охладителни кремове, продукти, съдържащи цинк, както и лекарства от групата на антихистамините.

Ако искате по-бързо да елиминирате заболяването, полезна може да се окаже тясноспектърната UV B фототерапия. Само за няколко сеанса (6-10) активността на процеса се прекратява, намалява червенината на плаките и се облекчава сърбежът.

Прочетете още по темата от дерматолога д-р Паскова:

🔎 Помощ, имам екзема!

🔎 Да предoтвратим появата на разширени капиляри

🔎 Превенция срещу рак на кожата

🔎 Ако имате жълто около очите...

🔎 Какво е витилиго и лекува ли се?

🔎 Другият враг на кожата след 40, освен бръчките

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти