Помощ, имам екзема!

Помощ, имам екзема!
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Сухата кожа е един от най-честите кожни проблеми. За да бъде кожата ни нежна и мека тя трябва да може да задържа максимално естествената си влага.

Когато обаче бива изложена по-дълго време на директна слънчева светлина, студено и ветровито време през зимата, парно или климатици, много бързо започва да губи своята влажност, изсушава се и започва да се лющи. Има и доста допълнителни фактори, които могат да имат участие в изсушаването ѝ.

Ако сухотата се задълбочи, може да се появят сърбеж и различни обриви, т.е. да се оформи картината на една екзема.

Повърхностният слой на кожата или т.нар. кожна бариера има уникална структура, която от една страна пречи на различни микроорганизми и химични субстанции да преминат през нея, а от друга - позволява движението на водата в двете посоки.

Кога е редно да се консултираме със специалист?

Когато сухата кожа е съпроводена от сърбеж, зачервяване, тогава е повече от добре да се направи консултация с дерматолог. Хората много често дълго време пренебрегват и подценяват този проблем, като разчитат на това той да се оправи от самосебе си. За съжаление това невинаги се получава, а дори напротив - настъпва задълбочаване и понякога развитие на екзема. Една силно изсушена кожа има далеч по-малка способност да се защитава от обкръжаващите я вредности – бактерии, вируси, гъби, химични субстанции, температурни въздействия и др.

Какво представлява екземата?

Това е вид възпаление на кожата, което практически може да засегне всяка зона от тялото. Съществуват различни типове екзема, като най-често се срещат атопичната, контактната и себорейна екзема. Екземата може да ви причини стрес, да наруши ежедневието и съня ви, но по принцип тя не е заразна. Необходимо е да се проведе лечение, за да не се задълбочи проблемът.

Какво е характерно за екземата?

Много типично е кожните изменения да са съпроводени от сърбеж. Кожата на-често е зачервена и леко отекла, като може да има малки, бистри мехурчета, люспи или корички. Сърбежът нерядко е много интензивен и може да невротизира пациентите.

Кой е най-честият тип екзема?

Най-често срещаният тип е атопичната екзема, при която така да се каже има наследственост. Нарича се още ендогенна екзема и е сравнително често заболяване при децата. Проявява се няколко месеца след раждането и протича с циклични периоди на подобрение и влошаване, особено през зимата.

Причините за атопичния дерматит са генетично обусловени, като сухата кожа е само част от проявите на заболяването. В острия стадий се проявява с червени петна, отделяне на бистър секрет и силен сърбеж, последвани от залющване, загрубяване на кожата и множество разчесвания в хроничния стадии. Заболяването може да бъде съпътствано от бронхиална астма, сенна хрема, запек, трудна концентрация и раздразнителност. Силните емоции влошават кожните проблеми.

С растежа на детето, състоянието се подобрява, като обикновено в предпубертетна възраст атопичният дерматит изчезва, като остава само сухата кожа.

Много рядко при някои деца заболяването продължава и в зряла възраст.

Какво може да помогне?

Има няколко неща, които може да промените в дома или навиците, за да ограничите предпоставките за екзема до минимум. Добре би било да махнете килимите и вътрешните щори, тъй като те задържат изключително много прах.

Пердетата и различни видове покривала за легла и дивани е хубаво често да се перат, както и да се проветрява.

По-агресивните перилни препарати също биха могли да отключат прояви на дерматита. Избирайте такива с неутрално pH, както и не много ароматизирани. Препоръчва се и двойно изплакване на прането. Внимавайте и с почистващите препарати.

Винаги тествайте първо на вътрешността на предмишницата си нови козметични продукти, парфюми, гримове, защото дори да пише „хипоалергични“ на опаковката, е възможно да предизвикат раздразнение.

Повечето хора, страдащи от такъв проблем, знаят, че летният сезон като цяло е по-благосклонен към това заболяване, особено ако се съчетае с море или планина. В градски условия обаче прекалената влажност и топлина могат да влошат положението. Като се прибавят потенето и прегряването, картината може да стане още по-неприятна. Залагайте на дрехи от естествени материи (памук, лен), по-широки и светли, както и избирайте по-сенчести и прохладни места.

Не бива да се пренебрегва и влиянието на хигиенните навици. По принцип препоръчително е къпането не повече от веднъж дневно, като е желателно водата да е хладка към топла и в никакъв случай гореща. Прекарвайте минимално време под душа, като използвате специални почистващи средства, несъдържащи сапун.

След това кожата леко се подсушава, без да се търка и веднага трябва да се намаже с овлажняващо средство – мляко, крем или балсам в зависимост от сезона и степента на сухотата. Така влагата е максимално съхранена в кожата.

Ако сте на басейн, имайте предвид, че хлорираната вода е възможно да раздразни кожата ви. След всяко излизане от басейна, трябва да си вземете бърз душ и да се намажете с подходящ крем. За разлика от басейна, морската вода определено ще окаже благотворно действие. Богатият минерален състав на солената вода, в комбинация с ултравиолетови лъчи и различнияt състав на въздуха на морския бряг, в повечето случаи успокояват кожата и водят до завяхване на обривите и ограничаване на сърбежа.

На базата на това са разработени специални кабини, излъчващи УВ лъчи в точно определен спектър, с които може да поддържате екземата в ремисия през по-студените месеци на годината.

Прочетете още по темата от дерматолога д-р Паскова:

🔎 Да предoтвратим появата на разширени капиляри

🔎 Спешна помощ при изгаряне

🔎 Когато кръвоизливът може да бъде опасен

🔎 Превенция срещу рак на кожата

🔎 Ако имате жълто около очите...

🔎 Какво е витилиго и лекува ли се?

🔎 Другият враг на кожата след 40, освен бръчките

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти