Октомври е, а в душата ми вали...

жена есен
Снимка: Istock

Вяра Иванова

Октомври е тежест, мрак и кафе. Октомври е дълъг, мъглив, ухае на печена тиква с орехи и мед. Октомври е носталгия, избледнял рисунък от една отдавна отминала ера.

Октомври е приятна тишина, октомври е като онази любов, която никога не успя да ти се случи. Но октомври винаги ти се случва, идва веднъж годишно – хладен, лепкав, набеден за есен...

Защото душата на човек не може да понесе повече от един октомври. Виж, още един април би бил чудесен, а защо не и август, дори септември, но не и октомври. Той трябва да бъде неповторим. Трябва да бъде точно толкова поетичен, нарцистичен, вдъхновяващ.

Октомври ми носи тъга, затваря ме в черупката на вечните въпроси. „Ами какво, ако...?”, “Как да?”, “Какво щеше да се случи, ако?” Ако, ако, ако... Октомври ме кара да се чудя, да бъда несигурна, да бъда по-мъничка.

Октомври е като стар приятел, който не си виждал отдавна. Копнееш да му кажеш толкова неща, да го докоснеш, да надникнеш в очите му и когато това най-сетне стане реалност ти виждаш... очите са същите, но начинът по който гледат към теб се е променил толкова много... И от това боли.

От октомври боли. Боли от неизживяното, което е можело да се случи някога, боли от фактът, че не си срещнал толкова много хора, които е трябвало да срещнеш, боли заради самата болка, защото тя е част от теб и част от октомври.  

Снимка: Thinkstock

Навън е мрачно, времето в душата ми още повече. Вятърът духа безмилостно и разпилява мислите ми на хиляди парчета. Ще преживеем ли и този октомври? Отговорът винаги е “Да”. Защото есента винаги си тръгва, както от живота ни, така и от душата ни.

А до тогава не ни остава нищо друго освен да се приютим в топлината на собствената ни надежда и да изчакаме бурите на тъгата да преминат. Защото в крайна сметка октомври е само един и ни е нужен, за да се преродим.

Откажете се от тези 5 неща през октомври, за да сте по-щастливи

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти