Офис закони: Обядът е свещен

Офис закони: Обядът е свещен
Снимка: Thinkstcok

Велина Томова

Осемчасовият работен ден може да ни се стори като 88-часов, ако нямаше един кратък промеждутък между задачите, наречен вкусно „обедна почивка“.

Често обаче обедната почивка се смята от (лошите) мениджъри като загуба на ценно време за работа. От съвестните служители се приема като ненужно прекъсване на работния процес.

А всъщност трябва да се приема като един час, който помага на всички да работят по-добре.

На първо място, разбира се, е важността на самата храна.

Да се нахраниш спокойно, по възможност с топла храна, и без да бързаш, е гаранция за добра фигура.

Ядене на работното място не е обяд, а залъгване на глада, което ярко си личи на плажа. 

Колкото и да харесвате работата си, колкото и „спешна“ да е задачата, която вършите, трябва да разпределяте времето си така, че обядът да присъства като важен ангажимент в средата на деня.

Дори да не излизате извън офиса или да предпочитате домашно приготвената храна, обядвайте на място, различно от бюрото ви.

Прави пред прозореца е за предпочитане, отколкото разсеяното боцкане в ориза със зеленчуци докато преглеждате фейсбук профилите на приятелите си.

Разбира се, най-добре е, ако можете за този половин или един час да се откъснете от офисната обстановка, да седнете и да се нахраните спокойно, обръщайки внимание на храната си, а не на електронната поща.

И понеже обядът далеч не е само яденето, не е маловажно и с кого излизате.

Мениджърите биха могли да използват времето за обяд за сплотяване на различните екипи или за опознаване на служителите от различните отдели.

Събрани около масата, в неформална среда, хората са много по-склонни да говорят за себе си и да се отпуснат.

За самите служители откъсването от работното място е от особено значение за „рестартиране“ на мозъка и освежаване на силите.

Обядът, прекаран в приятна компания, е част от условията да си вършите работата добре.

Не може да сте отдадени на 100% на едно занимание в продължение на 8 часа. Всеки човек има нужда от разтоварване и разговори, различни от служебните.

Постарайте се да се абстрахирате напълно от задачите. Не подскачайте при всяко позвъняване на телефона и не си гледайте служебната поща.

Отнесете се към обедната си почивка така, както се отнасяте към сериозна среща – изключвате всичко и се съсредоточавате – върху себе си, обяда си, приятелите си.

В идеалния случай обедната почивка може да се превърне в момент за освежаване на семейните отношения. Ако и двамата живеете и работите близо един до друг, може да оползотворявате обедната почивка по един наистина приятен начин.

Но каквото и да правите, станете от компютъра или излезте от работното си място, каквото и да е то и позволете на ума и тялото ви да си починат.

Ще сте много по-полезни и за себе си, и за работодателите си.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти