Очаква ни лятно кино в цялата страна

Всички пред екрана
Снимка: личен архив

Крeмена Димитрова

За прекрасната инициатива на БНТ за възраждане на летните кина в страната и за киното през топлите месеци като носталгия по времето на нашето детство.

Здравейте, казвам се Кремена Димитрова и съм зависима от киното. Животът ми от ранна детска възраст е свързан с историите на лента, освен това е наследствено и прогресира с годините. Пристрастена съм, не мога и ден без филм. Някои гледам по няколко пъти. Гледам кино по всяко време и във всякакво състояние. Мога да разкажа биографията си през филмите, които съм гледала. И, да, летните кина ми липсват, защото пазят спомените за най-хубавия период от живота ми – детството.

Когато разбрах за кампанията на БНТ за възраждане на летните кина, си помислих колко много хора ще си върнат старите спомени, колко много малки палавници ще изпитат за първи път тръпката от съпреживяването на открито на чудни истории, в които всеки е герой и/или... влюбен. Колко хора ще видят за първи път прожекция, колко още ще се прегърнат, за да се стоплят, защото вечер става хладно, колко от тях ще игнорират дори досадните комари, потопили се в един нов, омайващ и магичен свят.

Лятното кино прави от хората не само зрители, но и участници в героични и емоционални истории, които ги зареждат с безплатна доза вяра в себе си и топлинка в душата. Самотници, влюбени, старци, малчугани, цели семейства, и учителят, и учениците му, и шефът, и работниците – всички са равни пред опънатия екран, обещаващ едни по-смислени два часа.

Киното извиква у мен толкова спомени, толкова емоции, толкова щастливи мигове...

* 80-та година, лятото, първи проляти сълзи на филм, мястото – селото на баща ми, киното – в читалището, хората си носеха столове, а филмът – "Слонът, моя приятел". От тогава мечтая за Индия.

* 82-ра, "Хан Аспарух" – в две части. Отиваме цялото семейство. "Мамо, защо тези носят електронни часовници??" – все още съм хлапе, но наблюдателно. Кой ли да предположи, че тази наблюдателност ще се превърне в професия, а това ще е последният филм, на който отиваме всички.

* 85-та, летен лагер в крайморски град, поляна, на която има лунапарк със стрелбища, виенско колело и пуканки, и разбира се – лятно кино. Гледам първия "Индиана Джоунс" и решавам – ще стана археолог, няма начин!

* 86-та, лятно кино в родния ми град, гледаме с тайфата "Ченгето от Бевърли Хилс" – не е ли по-добре да стана полицайка или следовател или нещо такова?! Опитваме да имитираме смеха на Еди Мърфи, съседите полудяват. Представете си 7–8 бесни хлапета се хилят като луди под прозорците ви. Малки хиени.

* 88-ма, "Вчера" и любовната мъка. Искам да уча в езикова! Защо няма в нашия град? Как така не може във Варна? Бийтълс-мания и за пръв път научавам кой е Холдън. Ще прочета "Спасителят в ръжта" доста по-късно обаче. А "Вчера" ще гледам още 17 пъти.

Малко след падането на Берлинската стена през 89-та лятното кино изчезна. Превърна се първо в бар-аперитив, после в казино, а сега е само руини. Постепенно изчезнаха и другите две кина в града – "Млада гвардия" и "Херсон". Днес в града, в който отраснах, няма нито едно кино. Жителите са намалели двойно, а филми се гледат само по телевизията. Или на компютъра. Знаете как е.

В гениалния филм на Джузепе Торнаторе от 88-ма "Ново кино Парадизо" киното е главният социализиращ механизъм в бедното сицилианско градче, с функции по-важни дори от църквата и училището. В киното на площада ходят всички възрасти, бедни и богати, неграмотни и учени, от развратната жена до свещеника, от лудия до кмета. Там е съсредоточен целият живот на обществото, там порастват, възмъжават, влюбват се, отглеждат децата си, остаряват.

Когато цивилизацията вкарва телевизорите в къщите, киното става излишно, хората се отчуждават, загрубяват, затварят се в крепостите от камък и самота, а на мястото на киното управата на градчето прави... паркинг.

Гледала съм този филм на Торнаторе 7-8 пъти, преповтарям го през различни етапи от живота си, защото ме учи на важните неща. Пътят на малкия Тото (бъдещият успял режисьор Салваторе Де Вита), който от шестгодишен обрича живота си на киното, е пример за това как човек, следвайки мечтите си - може да постигне много. Неговите лудории са вдъхновяващи и носталгични и всеки път ме карат да си припомням една история на баща ми.

Баща ми е малко над възрастта на Тото, в киното на малкия град, където той е отрасъл, не е било разрешено да влизат малки деца без придружител. Но откъде придружител, при положение, че баба ми и дядо ми са били на полето?! Тогава баща ми прибягва до хитрост – отмъква един костюм на дядо ми, понавива крачолите и ръкавите му, щото естествено са с три номера по-големи, изписва с въглен един пезевенски мустак, зализва косата назад с малко вакса и се строява при разпоредителката.

Тя, не че не вижда очевидната измама, и е готова да го пусне (та татко от малък си е актьор по душа), но не щеш ли, учителката на татко, заедно с мъжа си точно в този момент се озовава на опашката до него и го разпознава. И тогава – бягайте крачета да бягаме! Дали е гледал филма ли? Има ли значение? Щом и до ден днешен ми разказва тази история.

Аз знам, че вие нямате нужда от агитация, за да отидете да гледате филм на площада. Знам, че за мнозина от вас, това преживяване ще се разказва поне до... следващия път, когато ако кметът излезе честен човек и си държи на обещанието, ще гледате филм във възобновеното или построено ново лятно кино.

А дотогава – ето програмата на втория и трети лъч от кампанията на БНТ:

1. Село Голямо Белово, община Белово – 8 август – "Скок" + "Опасен чар".
2. Велинград – 9 август – "Шопинг" + "Кецове".
3. Костенец – 12 август – "Парафиненият принц" + "Баш майсторът".
4. Сапарева баня – 13 август – "Драсканица" + "Шоково състояние".
5. Самоков – 14 август – "Пианистът" + "Джулай".
6. Перник – 15 август – "Скок" + "№ 1".
7. Село Дивотино – 16 август – "Шопинг" + "Опасен чар".
8. Село Дуранкулак – 29 август – "Виолета, Жоро и аз" + "Баш майсторът на море".
9. Село Крапец – 30 август – "Драсканица" + "Кецове".
10. Шабла – 31 август – "Шопинг" + "Шоково състояние".
11. Генерал Тошево – 1 септември – "Жълто куче" + "Аве".
12. Каварна – 2 септември – "Пианистът" + "Джулай".
13. Село Шкорпиловци, община Долни Чифлик – 3 септември – "Драсканица" + "Джулай".
14. Бяла – 4 септември – "Виолета, Жоро и аз" + "Опасен чар".
15. Село Равда, община Несебър – 5 септември – "Пианистът" + "Кецове".
16. Созопол – 6 септември – "Отчуждение".

* Начален час на прожекциите – 20,30 часа.

* Допълнителна информация за инициативата на БНТ за лятното пътуващо кино можете да намерите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти