О, не! Пак абитуриенти!

О, не! Пак абитуриенти!
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Едно, две, три, четири, пет, шест... започна се! Всяка година по това време умират надеждите ми, че в България може да се проведат абитуриентки балове без да ми бъдат агресивно натрапвани от празнуващите ученици. Същите крещят ентусиазирано и безсмислено числата от едно до дванадесет сякаш 24 май не е ден не на буквите, а на числата. Като се замислим каква е образователната система в училищата, много е вероятно това да е едиственото нещо, което абитуриентите са научили в часовете по математика.

Въпреки задоволителните им знания по математика, така и не се научиха да си правят сметка какво говорят, как да се държат и с какво е удачно да се обличат по време на празника.

Опитвам се да разсъждавам с разбиране относно действията на абитуриентите, но наистина не мога да приема този ориенталска кич, повлиян сякаш от перверзно модно течение в проституцията. Буквално на човек му се замайва главата от тази безвкусица и просташко парадиране. Едва ли поетът е говорил за подобен световъртеж, когато е казал, че женската красота може да бъде главозамайваща.

Забелязал съм обаче, че всички обвиняваме абитуриентите за неприемливия от нас начин на отбелязване на училищното завършване. Някой задавал ли си е въпроса защо родители им са допуснали това? Та нали старото поколение трябва да бъде коректив на новото? Защо се допусна нещата да излязат от границите не само на благоприличието, но и на каквото и да е приличие?

Хората изпитват дискомфорт, когато разберат, че изостават от съвременните разбирания за нещо и в общи линии са склонни да премълчават собственото си мнение, когато допускат, че то е противоположно на мнението на мнозинството. Ние непрекъснато наблюдаваме заобикалящата ни среда и реагираме според това, което надделява в нея. Когато човек установи, че неговото мнение губи почва, той е склонен да изпадне в мълчание. Появява се една измама за действителните отношения между мнозинството и малцинството: мнозинството говори на висок глас и така то изглежда по-силно отколкото е в действителност.

Случаят с абитуриентите е доказателство за това. В стремеж да не останат социално изолирани, новото поколение и родителите не само премълчават своето мнение, но в стремеж да не бъдат изолирани от околните, приемат безкритично и с отворени обятия всяка пошлост, налагана от мнозинството. А специално родителите на абитуриентите изтъкват тези си виждания като положителна черта, считайки се за модерно мислещи и адекватни на съвременните тенденции, без дори да подозират, че допускат една сериозна грешка.

В крайна сметка излиза, че младите поколения са жертва на своите родители, а родителите са жертва на своето време.

Скъпи абитуриенти, от сърце ви желая да прекарате един незабравим празник, изпълнен с много положителни емоции! Направете много снимки и клипове от вечерта, с които да съхраните най- хубавите моменти. Силно се надявам, че само след няколко години ще се срамувате от тях и това ще бъде стимул, да не възпитавате децата си в духа на това, което е изписано по рекламите и магазините, а според това, което ви подсказват умът и сърцето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти