Новата любима дестинация на богатите

Новата любима дестинация на богатите
Снимка: Thinkstock

Ако случайно се чудите къде почиват хората, които разполагат с наистина повече пари, то можем веднага да ви кажем – не е Слънчев бряг.

Изумруденият бряг (Costa Smeralda) на остров Сардиния е предпочитаната дестинация от богатите.

Това разкриха от компанията за луксозен авиотранспорт "Прайвит джет чартър".

По традиция елитът на свръхбогаташите се съсредоточава на френската Ривиера, където цените на лятна резиденция на Кап Фера или в "Милиардерския залив" на Кап д'Антиб надхвърлят 30 милиона евро.

През този сезон бе забелязана нова тенденция.

Суперяхтите очакват собствениците си на Лазурния бряг в Кан или Ница, които прекарват там най-много седмица, като междувременно плават до Монако или Сен Тропе.

След това нареждат на капитаните да поемат курс към Олбия на остров Сардиния, докато те самите предпочитат да наемат самолет, заяви говорител на авиокомпанията.

Полетът от Ница до Олбия е 1 час и 10 минути. Наемането на четириместен бизнес джет струва около 4500 евро, а на 8-местен - 7500 евро в една посока. От летището или от пристанището на Олбия до всяка точка на курорта се стига само за десет минути с луксозна лимузина.

Заслугата за изграждането на Изумрудения бряг е на принц шах Карим Ал Хусаини Ага Хан Четвърти, който е по наследство 49 имам на исмаелитите назири от шиитското разклонение на исляма.

Той е роден през 1936 година в Женева и в деловите среди е известен като британски бизнесмен.

През 1957 година наследява титлата от дядо си сър султан Мохамед шах Ага Хан Трети. Това го прави духовен водач и монарх на 15 милиона исмаелити, пръснати в 25 държави и територии и представляващи близо 10 процента от шиитското население, които го почитат като пряк потомък на пророка Мохамед по сложна роднинска и брачна връзка.

Класиран е като един от десетте най-богати монарси на света, въпреки че не управлява териториално дефинирано владение.

Точният размер на състоянието му не е известен, но се смята, че само от десятъка, който всеки негов поданик му плаща, приходите му се увеличават със стотици милиони долара годишно.

През 1962 година Ага Хан учредява консорциума "Коста Смералда", като превръща пустеещата брегова ивица в привлекателно място за най-богатите и известни личности от цял свят.

От 2012 година консорциумът е под контрола на емира на Катар, който го изкупи за 750 милиона евро.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти