Носител на „Оскар“ идва у нас за София Филм Фест

Носител на „Оскар“ идва у нас за София Филм Фест
Снимка: netinfo

След като спечели приза за режисура в Кан 2018 и обра най-важните отличия на Европейските филмови награди за филма си „Студена война“, полският режисьор Павел Павликовски идва у нас, за да представи лентата си лично в столицата по време на 23-тия София Филм Фест през март.

Предишното голямо постижение на Павликовски е престижната награда „Оскар“, която спечели през 2015 г. за филма си „Ида“ – победител в категорията за Най-добър чуждоезичен филм.

София Филм Фест
Снимка: Getty

Вчера новата му лента „Студена война“ получи три номинации „Оскар“. Новият филм на 61-годишния Павел Павликовски ще се състезава за статуетка от Американската киноакадемия за най-добър режисьор, най-добър чуждоезичен филм и операторско майсторство.

„Студена война“, която ще видим като част от програмата на София Филм Фест 2019, е завладяваща любовна история, сплела фатално съдбите на двама души с различни житейски биографии и темпераменти на фона на разгарящата се Студена война между Източна и Западна Европа през 50-те години на миналия век. Двамата са фатално неподходящи един за друг, но връзката им е предопределена от съдбата. Филмът разказва за една невъзможна любовна история във времена, непознати на днешните поколения.

София Филм Фест
Снимка: Getty

Павел Павликовски черпи вдъхновение за творбата си от съдбата на своите родители, като дори кръщава героите си на тях. „Те бяха най-интересните драматични образи, на които съм попадал – силни личности, които се обичаха и мразеха”, казва за тях режисьорът.

Двамата се влюбват, предават се, събират се отново, женят се и се развеждат, а връзката им се съживява и замира многократно до края на жизнения им път през 1989 година, малко преди падането на Берлинската стена. „Когато бях по-млад, полудявах от непрекъснатите събирания и раздели на родителите ми. Но когато починаха, осъзнах, че това е най-голямата любовна история“, твърди Павликовски.

Снимка: netinfo

Освен „Студена война“, през март в рамките на фестивала София Филм Фест, ще може да гледаме още две заглавия, които ще се състезават за „Оскар“ в категорията за чуждоезичен филм – „Джебчии“ и „Капернаум“.

София Филм Фест
Снимка: GAGA Pictures

Японският „Джебчии“ на Хирокадзу Коре-еда е удостоен със „Златна Палма“ от Кан 2018. Творбата разказва за семейство крадци на дребно, които въпреки бедността си приютяват малко момиченце. Всички са задружни и щастливи, докато непредвиден инцидент не разкрие тайни, които поставят на изпитание връзките между членовете на семейството.

София Филм Фест
Снимка: Sony Pictures Classics

„Капернаум“ на ливанката Надин Лабаки е драматична история, разказваща за 12-годишния Зейн и неговата битка за справедливост. Той решава да съди родителите си с обвинението „липса на любов”. Авторите на лентата насочват вниманието към живота и съдбата на хората в най-бедните квартали на Ливан, като поставят фокус върху уязвимия свят на децата там. „Капернаум“ вече е носител на няколко престижни отличия – в Кан през 2018 г. беше удостоен със специалната награда за социална отговорност, приза на Екуменическото жури и престижната Награда на журито.

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти