Нито edna тормозена, насилвана, убита българка повече

насилие жена домашно стрес
Снимка: iStock

Скъпи читателки,

Всеки ден споделяме с вас вълнуващи статии от света на модата, астрологията, кралското семейство, холивудския блясък. И докато се опитваме да ви усмихваме, вдъхновяваме и осмисляме делника ви, не можем да останем равнодушни към онова, което се случва извън нашия розов балон.

Всяка новина за поредната жертва на домашно насилие или убита с особена жестокост съпруга и майка в България ни хваща за гърлото, краде от съня ни и не ни оставя равнодушни. Затова ще си позволим да вземем страна и да осигурим платформа на посланията, които днес трябва да звучат възможно най-силно.

Споделяме с вас част от отвореното писмо на Българския фонд на жените * до новоизбраните народни представители и бъдещите членове на правителството, публикувано на 16 ноември 2021 година:

В навечерието на 25 ноември, Международния ден на ООН за борба с насилието над жени, и на фона на невиждана ескалация на домашното насилие, причинена от COVID-19 пандемията и наложените изолационни мерки, за поредна година от Български фонд за жените  броим труповете на жени, изгубили живота си от ръката на своите настоящи или бивши партньори, бащи, синове или други близки мъже. 

По данни на медийни публикации и според сайта spasena.org, от началото на 2021 г., 15 жени са изгубили живота си, убити от близък до тях мъж. Този тип насилие наричаме фемицид. Това е престъпление от омраза, извършено на основата на пола – срещу жена, защото е жена. Тези престъпления са възможни в България и навсякъде по света, заради патриархалната култура, според която жените трябва да се подчиняват на мъжете; заради половите стереотипи, според които жените трябва да си “знаят мястото” в кухнята и заети с децата; заради схващанията, че ревността е потвърждение за любов и напълно легитимен повод за убийство – дори съдът я тълкува като смекчаващо вината обстоятелство, а не като опасен сигнал за собственическо отношение и упражняване на контрол. 

Повтаряме, това престъпление е фемицид. И напомняме, че дефиниции за насилие, основано на пола, престъпления от омраза, извършени на основата на пола и фемицид, липсват в българското законодателство. Няма ги нито в Закона за защита от домашно насилие, нито в Наказателния кодекс. Няма ги, въпреки убитите 15 жени през тази година, известни ни от публикации в медиите, и въпреки стотиците убити жени през последните няколко години. За истинските мащаби на проблема можем единствено да гадаем, тъй като държавата не събира статистика, но по данни на Световната здравна организация и Европейската агенция за човешки права (FRA), всяка трета жена е жертва на насилие.  

Какви са фактите? На всеки две седмици една жена в България е убивана от свой съпруг, партньор, роднина или друг познат.*

Ние, жените, скъпа читателко, сме много по-силни от насилието. Време е да спрем да броим жервите. Нека заедно се пазим и подкрепяме, за да няма нито edna тормозена, насилвана, убита българка повече.

Знай, че ако крясъците, заплахите, обидите и унижението са често срещани в твоята връзка; ако често се чувстваш наранена и разстроена; ако човекът до теб те удря и те наранява физически, сексуално, психически или те заплашва – това не е любов, това е насилие и то е престъпление.

Не отлагай. Намери сили в себе си и вземи решение да прекратиш връзката, която те наранява. Никой друг освен теб не може да го направи. Хората, които могат да ти помогнат, са много, но ти си тази, която трябва да потърси подкрепа. Ти си по-силна от насилието. Повече информация ще откриеш тук.

насилие
Снимка: БФЖ

Ако и вие искате да бъдете част от женското движение в България, последвайте БФЖ във FacebookInstagramLinkedInTwitter и YouTube.

* Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска организация, която подкрепя  местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените за  постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация.

* Източници: Български хелзинкски комитет, Европейски институт за полово равноправие (EIGE), Eurostat.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти