Нищо около мен няма смисъл

Нищо около мен няма смисъл
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте! Не знам откъде да започна и какво да напиша, понеже нищо около мен няма смисъл.

Аз съм на 40 години, с 2 деца и 2 висши образования, но не мога да си намеря работа повече от 2 години. Вкъщи имам големи проблеми със съпруга ми, а и без това ми е достатъчно трудно с децата и домакинството.

Поне 10-тина пъти ми хрумваше да скоча от прозореца на 7-мия етаж и всичко да свърши, но си казвах, че има време нещата да се оправят. Къде ли не подавах документи и на какви ли не интервюта и конкурси се явявах, но няма никакъв резултат. Сега има място за една работа, на която бях преди 6 години, но напуснах и се опасявам, че и в момента не е по-добре за мен, понеже там се смениха повече от 5 души и никой не се задържа за по-дълго от 2 години.

Моля ви, помогнете ми със съвет! Ще ви бъда много благодарна, ако знам, че има някой, който мисли за мен и ме подкрепя, а не да се чувствам нежелана и пренебрегната!

* * *

Здравейте,

Веднага ми се иска да ви задам един въпрос: Наистина ли нищо около вас няма смисъл? Нищо? Нищичко? Едно единствено нещо, дори и децата ви? Или например фактът, че сте здрава?

Обобщаването е един от най-вредните модели, на който много често хората стават жертва. Или по-скоро – може би несъзнателно използват, за да влязат в ролята на жертва. Това им носи редица ”привилегии” (съжалението на околните и личното самосъжаление, което е като балсам за егото).

Тези привилегии обаче, са такива само на пръв поглед, защото в действителност ги пращат най-отзад на опашката на живота.

Да приемем реалността каквато е, означава преди всичко да смалим егото – това е позицията, която ни извежда напред и от която можем да започнем да градим различна реалност, на чисто.

Първата стъпка, в която има сила и която съдържа огромно предизвикателство и съответно - жизнеспособност. ”Не съм толкова важен, за да имам такъв голям проблем” е изходната позиция, от която е по-добре да тръгваме, ако наистина искаме да променим житейската си ситуация.

Не омаловажаваме проблема – омаловажаваме егото, разкарваме го, така да се каже и така освобождаваме вътрешно пространство, за да дадем възможност на ”природното аз” да излезе на сцената и да пробва нови варианти, извън матричните.

В книгите на Ивинела Самуилова има дадени различни техники за намиране на работа. Освен това темата е многократно обсъждана и в групата "Животът може да е чудо" във "Фейсбук", а изобилието от идеи - голямо. Конкурс за работодатели, пренаписване на негативен сценарий или влагане на ново (не-проблемно) съдържание в проблема са само част от вариантите.

Бихте могли да пробвате и разиграване с думата ”работа”, например. Извадете от нея колкото се сетите нови думички и ги вкарайте в някакво абсурдно действие. Например „бор, тор, бота”.

Може да напълните една (стара) бота с пръст и тор и да посадите в нея борче. В духа на коледния дух - защо това да не бъде коледната ви елха? Украсете я, проявете въображение, посмейте се с децата, забавлявайте се, изкоренете самосъжалението, създайте нова игрова площадка, кажете си бодро, че ”има смисъл да няма смисъл” и позволете на ресурсите вътре и извън вас да заработят във ваша полза!

Поздрави, Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти