Някога чудили или сте се как се празнува Коледа в Африка?

Целият свят празнува един от най-дългоочакваните празници през годината – Рождество Христово. Някои от нас започват да се приготвят за заветната дата още през август, преследвани от идеализирания образ на Коледа – бяла и блестяща. Замисляли ли сте се обаче как празнуват хората в различните краища на земното кълбо? В Африка например? Не е нужно да си купувате двупосочен билет до мистичния континент. Ето няколко лично проверени и изпробвани африкански коледни традиции.

Рождество Христово се чества по цялата дължина на континента. От предимно мюсюлманските държави в северната част като Египет и Либерия до Гана, Етиопия, Нигерия, Конго, Кения и Сомалия, та чак до Танзания, Ангола, Зимбабве, Ботсвана и Южна Африка, Коледа е голям религиозен празник. Християнското население на континента е изключително отдадено на религията за разлика от запада, където празникът е комерсиализиран. На 25 декември всички отиват рано на църква, пеят песни и танцуват в името на Иисус.

В Африка традиционните коледни подаръци са нови дрехи и обувки, които се обличат на сутрешната литургия. Дядо Коледа не е често срещан образ, но пък украсата е в изобилие, само че по палмите. Колкото и странно да изглежда това, нагиздените елхи изглеждат някакси неподходящи в жегата.

Не че в последните години в България можем да се похвалим със завидна бяла пухкава покривка, но всеки от нас помни онези утрини, когато целият квартал спи, а снежинките се трупат една след друга като хора на спираката на 204. Сняг на парцали, минусови температури, греяно вино и сноуборд. Ако си свикнал с всичко това в продължение на 25 години, термометър показващ 30 градуса е определено последното нещо, което ти напомня за Коледа. През декември в по-голямата част на Африка е лято, а най-стандартният отговор на въпроса къде ще прекараш празниците е „в басейна или на плажа”.

Традиционната коледна вечеря варира според това,в коя африканска държава е поднесена. В Гана на масата не се сяда без фуфу(варено брашно от маниока) и окра (супа от зелении). Етиопците обаче спазват пълен пост на Бъдни вечер и не ядат абсолютно нищо. Те са изключително отдадени на този празник, които отбелязват на 7 януари и по традиция са облечени само в бяло. Най-близо до запада се приближава ЮАР, където пускането на коледните светлини обозначава началото на коледния сезон.

Автор: Радост Господинова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти