Невероятни котки на изложба в столицата

Невероятни котки на изложба в столицата
Снимка: Thinkstock

Днес и утре - 17 и 18 ноември, в Националния музей "Земята и хората" ще се проведат ХХХIII и ХХХIV Международни изложби на котки. На поредните изложби се събират красиви, редки и ценни котки.

Участниците са над 180 - от София, Пловдив, Варна, Ловеч, Бургас, Благоевград, Враца. Ще има и много чуждестранни гости - от Швеция, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия.

За пръв път идват шведски котки, при това от невижданата досега на наши изложби рядка порода бурмила. Подобната на сиамска, но с бяло основно оцветяване сейшелска късокосместа котка от Сърбия е другата новост за нашите изложби.

Рядка, но вече показвана порода, е корниш рекс. Ще участва представител от Казахстан, който вече живее в София, а също котки от Сърбия и Румъния. Котките от порода бурмила имат бял косъм с черно връхче. Котките корниш рекс имат къдрава копринена козина и големи уши.

Този път най-многобройни ще са британските котки - британска синя, британска костенуркова, британска чинчила. Ще бъдат добре представени още породите: сибирска, персийска, екзотична, бенгалска, регдол, мейн-куун, манкс, сфинкс, оцикат, невска маскарадна, турска ангора, свещена бирманска, ориенталска, късокосместа, норвежка горска, донски сфинкс и др.

В предстоящата изложба ще се съревновават котки с внушителни титли - велики (гранд) международни шампиони и премиори, национални победители и върховни (сюприйм) шампиони и премиори.

Младите са с по-скромни постижения - младши победители, но пред тях са всичките вълнуващи перспективи.

Изобилието от чистокръвни екземпляри ще затрудни максимално съдийската колегия, въпреки че Донатела Мастранджело от Словакия и Франсоаз Милсент-Дюбоа от Франция са членове на Комисията на Международната федерация по фелинология (ФИФе) за съдиите и стандартите. Те идват за пръв път в България.

Другите двама съдии – Стивън Лойд Джоунс от Норвегия и Борис Лупан от Латвия вече са били на изложби в София и Пловдив.

За пръв път ще участват официални стажант-съдии на ФИФе – по един от Словакия и България, които ще се обучават от действащите съдии. 

Ако сте любители на мъркащите създания или просто сте любопитни, то използвайте уикенда, за да посетите тази интересна изложба.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти