Невероятната маркиза Дьо Помпадур

Невероятната маркиза Дьо Помпадур
Снимка: netinfo

Франция, XVIII век. Званието "официална метреса" е знак за висока чест и към тази позиция се стремят кажи-речи всички дами в Двора.

Министри и придворни дами, генерали и финансисти, разделени или обединени по интереси, следят всяка изплъзнала се усмивка и всеки отегчен поглед на краля с точност и умение, на които днес и в МОСАД могат да завидят, за да отгатнат кога наближава краят на поредната му любов и да се заемат с "подхвърлянето" на нова такава.

Защото решенията на владетеля в полза на един или друг кръг се вземат нерядко сред намачканите чаршафи на височайшия му креват.

Годината е 1745-а. Луи XV дава маскенбал по случай женитбата на дофина.

Приближени на Двора вкарват непоканена буржоазката Жан-Антоанет д'Етиол. Рискът си струва - нейната хубост, остър ум, образованост и изящни обноски вече са известни в салоните на Париж, защо да не бъдат забелязани и във "Версай" и да им донесат предимства.

Жан е облечена като Диана, Луи е в модерния костюм на тисово дърво.

Тя е на 24 години, омъжена, с две деца, той - на 35, женен, с 11 деца, освен това страда по преждевременната загуба на младата си метреса. И какво значение има всичко това, когато богинята изпрати невидимите си стрели.

Луи забравя и жена, и деца, и траур, за да се впусне презглава в най-подлудяващата любов на живота си, а малката буржоазка, заемайки своето място в сърцето му, застава на върха на неписаната йерархия на тънещия в лукс и интриги, чудовищно голям дворец и поема пътя в историята като маркиза Дьо Помпадур.

За да остане там завинаги – но не просто като кралска любовница, а като една от големите личности със заслуги към културата на Франция.

Без нея и нейното застъпничество надали Енциклопедията щеше да види бял свят, надали Франция щеше да произвежда финия севърски порцелан, надали Просвещението щеше да е същото.

Получила най-доброто образование за времето, надарена с артистичен и музикален талант, мадам Дьо Помпадур създава театъра на "Версай" и сама играе в него, издейства средства за талантливи художници и занаятчии, като сама създава една от най-големите колекции на своето време и допринася за развитието на стила рококо в архитектурата, модата и мебелите.

И не на последно място разчупва скованите норми на Двора и въвежда непринудения стил на приятелските вечери, на които лично свири и пее.

Клаудия Циглер проследява шеметната съдба на тази жена – една от най-известните, най-одумваните и най-оспорваните в човешката история – до края на дните ѝ, търсейки отговор на въпроса: "Къде е нейната сила? Дали в това невероятно съчетание на интелект, красота и таланти, или и в още нещо – в това, че единствена отговаря на страстта на краля с истинска любов?".

Книгата е на пазара с логото на издателство “Емас”.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти