Нервното напрежение: враг на ползотворното действие

Нервното напрежение: враг на ползотворното действие
Снимка: Thinkstock

Кристина Дойчинова

„Преди всичко, имай търпение към себе си, защото ти си единственото ти препятствие.“
Нисаргадатта Махарадж

В един или друг период от живота всеки се е сблъсквал със социалния феномен на „цивилизованото“ общество - претоварен  график. Събуждате се сутрин и буквално не знаете откъде да започнете. Заринати от безброй ангажименти, множество срещи, проекти и задачи. Някак сме успели да си сътворим пълен хаос, но не от космически порядък.

Гърдите се стягат от усещане за безпокойство, нарастващо с всяка изминала минута.  А ако сме имали неблагоразумието да отлагаме нещо твърде дълго и сме оставили недовършени дела, нивата на тревожност продължават да растат с бързи темпове.

Разбира се, точно тогава изниква и нещо непредвидено – физическо неразположение, затруднения от битов характер, житейски „закачки“, допълнителна задача с повишена спешност и т.н. А някъде там  дебне и крайният срок.

Така се оказваме с “две дини под една мишница” и “девет дини” под другата. Резултатът е лесен за отгатване.

Леко ще се отклоня, за да спомена и един определен тип хора, живеещи в непрестанен стрес, чийто живот се е превърнал в огромна надпревара с времето. Когато погледнем ежедневието им ни се струва, че са им нужни още поне десет часа в денонощието. Това е личният им избор, съзнателен или не. 

Макар, че някои биха казали, че им се налага и няма как иначе. Има как! За тях в този текст има само едно изречение: отделете време за себе си, спрете, преди нещо да ви е спряло!

Та, навлезли в хаоса от много дейности, съвсем спонтанно започваме да функционираме на бързи обороти до крайно физическо и психично изтощение. Преумората води до спад в имунната система, оттам идват и отежняващи ситуацията обстоятелства (боледуване). Притиснати от времето, ставаме припряни, бързащи и грешките ни следват по петите. Така обикновено ни се налага да свършим едно и също нещо два пъти, което е допълнителна тежест в така или иначе натоварения период. Умът ни превключва на работен режим от двадесет и четири часа, в непрестанно редене и пренареждане кога, какво и как да се случи. Така безредието превзема мислите до степен на пълна безпомощност и невротичност.

Най-честият съвет от околните: стегни се! От своя страна умът ни казва: да се нареди всичко и ще се успокоя!

Действително ползотворни резултати ще имате, ако направите точно обратното. Принципът е „Успокой се и всичко ще се нареди“.

Колкото и нелогично да звучи, спрете, дайте си време.

Освободете няколко часа, половин ден, един ден (в зависимост от общото време, с което разполагате – часове, дни, седмици...) в този период, правете всичко друго, но не и активност, свързана с „дините и пъпешите“. Оставете тялото да се отпусне, разхлабете хватката на ума. Може да направите това като се разходите в планината, посетите минерален басейн, останете си вкъщи с чаша чай след горещ душ или просто се наспете. При всякакви положения отървете се от мобилния и изключете компютъра. Има безброй начини да релаксирате и много места, които ще ви го предложат. Така ще приведете нервната система обратно в баланс. 

Чак когато сте абсолютно релаксирали и отпочинали, седнете спокойно, вземете един лист и химикалка или просто си го представете. Започнете да чертаете кръгове, като подреждате по приоритети и крайни срокове задачите за вършене. Започнете отвътре навън, като поставите в центъра по-належащите. Опитайте да удължите сроковете на всичко, което го позволява. Старайте се да нямате повече от две задачи в един кръг. Когато сте балансирани и отпочинали това ще се случи много лесно.

Картинката ще се е избистрила и ще видите повече възможности. И чак след това действайте, тогава вече ще имате енергията и яснотата, които са нужни за пълноценно и удовлетворяващо приключване на делата. Концентрирайте вниманието само в една дейност, без да мислите за останалите. На първо време трябва да се научим да се концентрираме осъзнато в едно действие, чак след това да усвоим механизма на разфокусиране, обемайки по-широк спектър. Но всичко с времето си.

Приемете това като спешна мярка за преодоляване на трудни моменти. Тази техника е полезна в такива обстоятелства, но ако дезорганизацията е начин на живот - скоро няма да дава добри резултати и не след дълго ще сте отново в подобна ситуация. Това е признак, че съзнанието е в безпорядък, обърнете му внимание, животът може да е по-лесен, когато сглобим една хармонична реалност.

Още по темата:

Манипулаторите в живота ни

Огледалото на света

Шопинг манията: издайник на проблем

Кризата на средната възраст – криза на компромиса

Да си бил, да бъдеш, да си?

Има мъж – има проблем, няма мъж – има проблем

Когато ни "гръмне бушонът"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти