Необходима ли е упойка, когато сме на зъболекар?

Необходима ли е упойка, когато сме на зъболекар?
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Терминът анестезия идва от гръцки и буквално преведено означава обезчувстване или липса на чувствителност.

Анестезията е средство, което позволява атравматично и безболезнено да се извършват различни стоматолгични интервенции, благодарение на медикаменти, наречени анестетици.

В зависимост от използваните анестетици и обхвата на действие анестезията може да се раздели на обща и местна анестезия.

При общата анестезия се използват медикаменти, които потискат функцията на централната нервна система и пациентът заспива.

При местната анестезия в определени области се инжектират локални анестетици, които временно прекъсват предаването на нервни импулси към мозъка.

През последните години общата анестезия се използва все по-често в стоматологичната практика, особено в някои страни, като САЩ например. Общата анестезия се използва предимно при по-тежки хирургични интервенции, много страхливи пациенти или при прекалено малки деца, които имат нужда от зъболечение, но са твърде малки, за да стоят кротко на зъболекарския стол. Трябва да знаете, че този тип анестезия се прави от специалист анестезиолог, който присъства по време на цялата процедура и се извършва в специално оборудвани за целта кабинети.

Местната анестезия обаче си остава по-широко застъпената в ежедневната стоматологична практика, както за някои хирургични интервенции в лицево-челюстната област, така и за рутинните стоматологични процедури, като почистване на кариеси, правене на обтурации, провеждане на кореново лечение или пък кюретаж на венците.

По-широкото използване на местната анестезия се дължи на следните предимства:

• Тя е много по-лесна и бърза за изпълнение.
• Дава отлични резултати с пълно обезболяване на съответния участък.
• Много по-евтина е и не изисква специални средства и апаратури.
• Дава възможност на зъболекаря за словесен контакт с пациента по време на манипулацията.

Недостатъците ѝ са:

• Не може да се използва при хирургични интервенции в големи участъци.
• Не може да се изключи усещането за допир и натиск, а само това за болка.
• Не повлиява страха от извършващата се манипулация.

Как действат упойките?

Местните упойки премахват усета за болка в определена област като блокират нервите и предаването на нервните импулси.

Кога се използва упойка? Показания. Има ли манипулации, при които задължително трябва да се използват упойки?

В съвременната стоматология упойките могат да се използват почти за всяка манипулация. Дали да се работи с или без упойка е строго индивидуално за всеки пациент.

До голяма степен се определя от прага на болка на пациента, неговия страх и това до колко той желае да се чувства спокойно на зъболекарския стол, да стои без напрежение в очакване на болката, стиснал дръжките на стола. Повечето пациенти предпочитат поставянето на анестезия преди да започне манипулацията. Това е най-добрият вариант и за пациента и за зъболекаря, за да се работи в спокойна атмосфера, без напрежение.

Има пациенти, които предпочитат първо да опитат дали може да мине без упойка и ако преценят,че болката е твърде силна за тях, за да я изтърпят, искат анестезия в хода на работата. Все още съществуват и пациенти, които смятат, че упойките са вредни и упорито отказват да им бъде поставена упойка, освен ако не е крайно наложително.

Наистина, при по-издържливите пациенти някои манипулации, като почистването на повърхностните кариеси, могат да се извършат и без анестезия, но при други манипулации, като например кореново лечение на зъб с пулпит или ваденето на зъб, няма как да минат без поставянето на упойка. В тези случаи поставянето на упойката е част от лечението и е задължително, тъй като в противен случай може да се стигне до неадекватно или непълно лечение.

Има ли значение какво сме консумирали преди поставянето на упойка?

Желателно е да не ходите гладни на зъболекар. Ако сте гладни, е възможно да ви падне кръвната захар и да ви прилошее. Освен това, никога не знаете дали след посещението при зъболекаря той няма да ви даде инструкции да не се храните няколко часа. Така че, по-добре хапнете нещо предварително. Избягвайте употребата на алкохол в деня на посещението си при зъболекаря, както и предишната вечер, тъй като има риск упойката да не ви подейства.

Има ли противопоказания?

Абсолютни противопоказания за използването на местните упойки при клинично здрави пациенти няма! В някои случаи може да има ограничения във вида и количеството на използваните анестетици. Това важи при бременни, хора със сърдечно-съдови заболявания и алергични пациенти. Ако сте бременна, или имате някакви придружаващи заболявания, информирайте вашия зъболекар и той ще избере най-подходящата за вас упойка.

Как се процедира при хора с алергии?

При хората с алергии се прави алергологичен тест. Използват се анестетици, към които резултатите са отрицателни. Въпреки това, им се назначава противоалергична подготовка преди поставянето на анестезия.

Може ли да се поставят упойки на деца?

При здрави деца без придружаващи заболявания няма противопоказания за поставяне на упойки. Това, което зъболекарят трябва да съобрази, е количеството на упойката спрямо теглото на детето. Препоръчително е преди поставянето на упойка с инжекция, венецът на детето да се намаже с контактен анестетик, за да не усети убождането. Поставянето на упойки при децата е за предпочитане пред психическата травма от болката при работа без упойка.

Прочети още:

Как да спрем кървенето на венците

Вредни ли са зъбните рентгенови снимки

По-скъпите четки за зъби не мият зъбите по-добре

Открийте още съвети за здравето на зъбите в Edna.bg ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти