Нека говорим открито за домашното насилие

Нека говорим открито за домашното насилие
Снимка: Thinkstock

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, а през последната година по-тежките случаи зачестяват многократно

Насилственото поведение над интимния партньор в някои случаи остава незабелязано или се приема за нещо нормално, като естествена част от семейните или интимни взаимоотношения.

Как можем да разпознаем, че се намираме в насилствена връзка? Какви са знаците и симптомите на взаимоотношения, в които присъства насилието? Направете си бърз тест. Ако отговорите на повечето въпроси с "да", най-вероятно сте в насилствена връзка и е добре да се свържете с психолог от "Алианс за защита срещу домашното насилие" за помощ.

*Изпитвате ли страх от вашия партньор в по-голяма част от времето, прекарано с него?

*Била ли сте унижавана, обиждана от партньора ви насаме или пред други хора?

*Физически била ли сте наранявана от партньора си?

*Избягвате ли определени теми, за да не разгневите партньора си?

*Партньорът ви има ли ниско самочувствие, дори и да е успешен в кариерата?

*Заплашвал ли ви е, че ще се самоубие, за да ви попречи да го напуснете?

*Принуждавана ли сте от партньора си да правите секс?

*Партньорът ви чупил ли е ваши вещи, покъщина?

*Случвало ли се е партньорът да не ви позволява да се виждате с приятели и роднини, да контролира кога, къде и за колко време излизате?

*Вашият партньор притежава ли негативни нагласи към жените (приема ги като сексуални обекти, глупави, неспособни и т.н.)?

*Чувствали ли сте толкова зле, че сте си мислили, че заслужавате да бъдете физически или емоционално наранявана?

*Запитвали ли сте се дали не сте вие тази, която реагира пресилено на реакциите и поведението на партньора?

*Страхувате ли се, че партньорът може да отнеме децата ви?

*Била ли сте насилвана (физически, психически, емоционално, сексуално) като дете?

*Случвало ли се е често партньорът ви да омаловажава и пренебрегва вашите мнения, разсъждения?

Домашните насилници не са еднакви и използват различни тактики, за да подчинят интимния партньор. Моделите на насилствено поведение зависят от фактори като нагласи към жените и насилието като цяло, психологически и личностни особености, ситуационни фактори и т.н. Разграничават се два типа домашни насилници. Те се различават в зависимост от тежестта, честота и нагласите към насилието, което упражняват.

Един от типовете насилници упражняват "патриархален тероризъм". При него насилието се използва като начин за контрол и доминиране. Мъжете, които го практикуват са убедени, че интимният партньор е тяхна собственост, която могат да подчиняват и контролират. Тези вярвания произлизат от патриархалните норми и убеждения, че властта и авторитетът принадлежат на мъжете.

Вербалната агресия на домашния насилник често предшества физическото насилие. При този вид насилие съществува и друга опасност – жената да прояви съпротива и да отвърне на насилието с насилие като отчаяна форма на защита. Насилието от страна на жената няма за цел упражняване на контрол и власт, какъвто е основният мотив на мъжа в тази ситуация.

Патриархалният тероризъм е устойчив и ескалира във времето. Освен че вероятността да отмине от само себе си е малка, съществува риск за упражняването на тежки форми на насилие.

Какво да направи жена в подобна ситуация:

*Сериозно да обмисли възможността и начините, по които да напусне връзката.

*Да потърси помощ от специалист, който да предостави подробна информация как да се запази здравето и сигурността й.

*Да подаде жалба в полицията.

*Да заведе дело за домашно насилие по силата на Закона за защита от домашно насилие.

По този начин, отговорността за тормоза и насилието ще поеме този, който трябва - извършителят. Подаването на жалба има както превантивна, така и възпитателна функция за насилниците. Това е начинът да се пребори с чувството за безнаказаност, характерно за много насилници.

Патриархалният тероризъм трябва да се разграничава от ситуативното насилие.

Ситуативното насилие възниква поради несъгласия относно ежедневни въпроси, които са отишли твърде далеч и са прекрачили границата на допустимото. Този тип насилие може да бъде взаимно, т.е. и двамата партньори в ситуация на разгорещен спор да упражнят един върху друг някаква форма на насилие. Възниква в следствие на неспособността на партньорите да управляват конфликтите.

За разлика от патриархалния тероризъм, ситуативното насилие е мотивирано от потребността на агресора да контролира конкретна ситуация или спор чрез упражняването леки форми на насилие. Партньорите могат да се възползват от възможностите на психологическото консултиране, което би помогнало за по-лесното разпознаване на първите знаци на гнева и агресията, упражняване на техники за контролиране, по-успешна междуличностна комуникация и справяне със стреса. 

Автор: психолог Нели Жекова, консултант към кампанията на AVON "Говори открито срещу домашното насилие". Можете да отправяте въпросите си към нея на edna@netinfocompany.bg

*****

AVON България, съвместно с "Алианс за защита срещу домашното насилие", за трета поредна година организира благотворителната кампания "Говори открито срещу домашното насилие". Както миналата година, така и сега Edna.bg подкрепя инициативата.

Четири популярни български семейства ще бъдат новите посланици на "Говори открито срещу домашното насилие". 

Нели Атанасова и Александър Сано, Мая и Крум Савови, Сибина и Асен Григорови, както и Мария Гроздева и Валери Григоров се обединяват срещу домашното насилие, което засяга всяка четвърта българка.

Миналата година посланици на кампанията бяха европейската шампионка на 100 м спринт Ивет Лалова, както и Юлияна Дончева и ММА боецът Станислав Недков – Стъки.

Тази година посланията на кампанията целят да покажат чрез позитивни примери топлата семейна среда, която трябва да има във всяко семейство.

Статистиката и тази година продължава да бъде категорична, че всяка четвърта жена в България е подложена на вербално или физическо насилие. Според данните, предоставени от "Алианс за защита срещу домашното насилие", през последната година (юли 2012 г. – юни 2013 г.) са зачестили многократно по-тежките случаи на домашно насилие. Общият брой на обслужените жертви е 2528, а броят на извършените юридически или социални и психологически консултации с тях е 8791.

Въпреки това обаче само 393 са заведените дела по Закона за защита срещу домашното насилие.

За да се сложи край на домашното насилие, трябва да се работи на всички нива и в сътрудничество между държавните органи, неправителствения сектор и бизнеса за постигане на по-ефективни и работещи модели за справяне с проблема.

В рамките на кампания "Говори открито срещу домашното насилие" AVON набира средства в помощ на потърпевшите от домашно насилие чрез продажба на бижута от специалната благотворителна серия. Чрез закупуването на пръстен, обеци или колие всеки може да подпомогне фонда на AVON срещу домашно насилие, като 100% от приходите от бижутата се даряват за психологическа подкрепа, юридически консултации, лекарска помощ и физическа закрила на пострадалите жени.

Повече за кампанията може да научите на: www.govoriotkrito.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти