Не превръщайте намерението в преднамереност

Не превръщайте намерението в преднамереност
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте Алексей,

Прочетох и трите книги на Ивинела и ги намирам за изключителни. Най-много ми въздейства и усетих близка "Животът може да е чудо". Моята дилема е, че бързо се вдъхновявам, но още по-бързо се отказвам. Дали можете да ме посъветвате как да не зациклям или с други думи как “да отцикля”?

Също много ще се радвам, ако наминете към Бургас.

Здравейте,

Във вашето писмо аз всъщност виждам два различни въпроса:

1. Как да запазите намерението да вършите определени неща, за които сте се почувствала вдъхновена в някакъв момент.

2. Как да “отциклите”,  когато зацикляте, докато (вероятно) се опитвате да реализирате намеренията си.

Всъщност, това бяха два от основните акценти на последния курс с изцяло нови техники в София.

Нещата често не ни се получават или тръгват в съвсем различна от желаната посока, защото се вкопчваме в тях, превръщаме в изключително важни, а себе си – в сериозни хора, които знаят много добре как "стават работите" и така спонтанността и чистото намерение се превръща в преднамереност.

Тоест ние поставяме себе си пред намерението, а това е като да сложим каруцата пред коня. Така започваме да му пречим с нашите заучени модели, с убежденията си, с трупаната с години "мъдрост" за живота, със страховете си, с очакванията...

Друго много важно нещо е да сме сигурни, че намерението ни е ясно. Често и ентусиазирано се втурваме в различни посоки, стигаме донякъде, губим желанието, връщаме се или изведнъж сменяме посоката. И друг път сме обсъждали въпроса за яснотата на желанията ни и съм давал различни техники, с които може да проверите доколко желаното е автентично. Предлагал съм и идеи как да направите автентичния избор сред няколко възможности.

За проясняване на намерението във вашия случай ми се струва много уместно да останете известно време на диета.

Спокойно – може да си ядете каквото ви душа иска. Тази диета е от друг тип – ментална. Нарекъл съм я "желателна диета" и тя се състои в следното: в продължение на няколко дни, каквото и желание да ви хрумне, се отказвайте от него - съзнателно. Достатъчно е само да си кажете: "Не, не – сега няма да го мисля. Когато свърши диетата – тогава." А когато свърши диетата, проверете какво се е случило с желанията, които са се появявали. Най-вероятно повечето ще са изчезнали безследно, а вашето автентично намерение ще е ясно в много по-голяма степен.

По отношение на зациклянето, една от новите техники, които предлагам на участниците в курсовете, е поставяне на подобни възпрепятстващи думи в нов, противоположен смислов контекст. Тоест вие изберете на какво искате да зациклите: дали на успех, дали на здраве, дали на добро настроение... и просто използвайте тази формулировка за себе си, например: "Как съм зациклила откъм щастие...!"

Дано съм бил полезен.

И за край, нека ви съобщя една новина в отговор на последното изречение в писмото ви. Надявам се, че ще зарадва вас и читателите ни от Бургас. Да, ще “наминем” към Бургас. На 22 февруари 2014 г. ще проведа базисен курс и във вашия град. За повече информация и записване, моля пишете на simbaley@abv.bg.

Сърдечни поздрави и надявам се – до скоро!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти