Най-красивите пещери по света

Най-красивите пещери по света
Снимка: netinfo

Ако има някое място в света, което да крие красотата и величието на тайнствената природата така, както дълбините на океаните и моретата, то това са пещерите. Те са древни, пълни с история, причудливи образувания и сложни лабиринти, формирали се в продължение на милиони години.

По света съществуват хиляди пещери – по-млади и по-стари, но всяка една уникална за себе си. Някои от тях наподобяват приказен свят или сцена от филм на ужасите, но истината е, че пещерите са част от формирането на Земята, чрез които можем да добием представа за далечното ѝ минало.

Днес ще ви представим пет от най-красивите пещери в света. Те са се превърнали в атрактивна туристическа дестинация с причудливите си образувания и редките видове животни и растения, които ги обитават.

Пещерата Айсризенвелт (Eisriesenwelt) Верфен, Австрия

Това е една от най-красивите ледени пещери в света. Гигантската подземна система дълга 42 км се намира в планината Тененгебридж близо до Верфен. Била е открита от екип изследователи през 1879 година. От този момент до днес стотици туристи се любуват на красотите ѝ. В началото това е било трудно, защото туристите са се изкачвали по стръмна и изтощителна пътека. Днес обаче кабинков лифт отвежда приключенците до входа на пещерата на височина от 1076 - 1586 м. над морското равнище.

По време на изкачването можете да се насладите на невероятните гледки, които се откриват към долината на река Залцах и красивата природа на Алпите. В гигантските ледени пещери има множество масивни ледени скулптури, които дори и през лятото се запазват, заради постоянните ниски температури. Затова на посетителите се препоръчва да се облекат подходящо – с дебело яке и затворени обувки.

Кристалната пещера, Чихуахуа, Мексико

Пещерата е открита през 1910 г. при изкопни ремонтни дейности. Работниците се натъкнали на огромна пропаст при изграждането на водоем. Наложило се да изпомпят десетки хиляди кубични метра вода, за да могат специалистите да проучат и изследват пещерата, която се намира на 304 метра под земята. Пещерата представлява истински природен феномен – открити са над 140 кристала като най-големият е с височина 11 метра и дължина 4 метра.

Според геолозите тези природни кристални формации са невероятно сложни. Температурата в пещерата достига до 60 градуса, а влажността на въздуха 100%, поради което влизането в нея се осъществява само със специален костюм. Всяка година се откриват нови камери, но поради неблагоприятните условия, тяхното изследване е трудно и бавно.

Бенагил, Португалия

Естествената красота на тази част от крайбрежието на Алгарве е невероятна. Пещерата Бенагил според експерти е едно от местата, които задължително трябва да се посетят. За да се стигне до нея трябва да се наеме рибарска лодка. Пещерата е една от многото пещерни образования по крайбрежието Лагоа, но без съмнение най-красивата, привличаща стотици посетители всяко лято. Тя има два входа, а под арката ѝ е разположен един от най-романтичните плажове в Европа, покрит със златист пясък. Пещерата Бенагил се намира на 150 метра от главния плаж на малкото рибарско едноименно селце. Ако морето е спокойно, може да се стигне до там и плувайки.

Мамутовата пещера, САЩ

Мамутовата пещерна система е скрита сред горите и хълмовете на щата Кентъки и е най-голямата пещера, открита някога на Земята. Със своите 456 км проход, пещерата дава информация за редица етапи от еволюцията на Земята. Пещерата се е формирала в продължение на милиони години, поради което флората и фауната ѝ са изключително богати. Документирани са над 200 вида предимно безгръбначни и 42 вида, които са приспособени за живот в пълен мрак.

Първите хора са обитавали пещерата преди повече от 12 хил. години, когато бизони и мастодонти все още са бродили из тези земи. Местните хора са търсели убежище в пещерата и са били нейните първи изследователи. Използвали са пещерната система като гробница, тъй като са смятали, че именно на това място, мъртвите преминават в друг свят. През годините са открити много мумии.

Невъзможно е пещерата да бъде обиколена дори за седмица. Изградени са множество преходи, тунели, пътища, които обаче не са отворени за широката публика. Именно в това се крие тайнството на Мамутовата пещера. В допълнение към причудливите образувания и лабиринти, историята на пещерата е обвита в мистерия и легенди.

Пещера Вороня (или Крубера), Грузия

Пещерата Вороня или още известна като  Крубера е най-дълбоката известна на човечеството до този момент пещера. Намира се в западна Грузия в т.нар. масив Арабика – един от най-големите варовикови карстови масиви в Кавказкия регион. Пещерата е дълбока 2197 метра и е единствената пещера в света с дълбочина над 2000 метра. През февруари 2012 г. екип от иберо-руски учени открива в нея най-дълбоко живеещото същество. Членестоногото „Plutomurus ortobalaganensis“ живее в пълен мрак на около 2 км. под земята и се храни с гъбички и разлагаща се материя.

Вороня е дълга 16058 метра и по-голямата част от нея се състои от дълбоки вертикални сондажи, които са свързани помежду си с пасажи. Пещерата започва високо в планината, на надморска височина 2256 м, с тесен вход. На дълбочина от 200 метра се разделя на два основни клона, а на 1300 метра допълнително се разделя на множество прохода. На 1500 метра дълбочина се намира подводен водопад с температура на водата почти 0 градуса.

Опитни спелеолози се стичат от всички краища на света, за да изследват това неземно чудо. За да се достигне до края на пещерата са нужни около 25 дни. На няколко места са изградени лагери, където всеки може да си почине и да събере сили за нова порция екстремно изживяване в недрата на най-дълбоката пещера в света.

Очаквайте следващата статия за най-красивите пещери в България - съвсем скоро в Edna.bg.

Прочетете още:

Високо в небето - I част

Високо в небето - II част

Най-добрите места за гмуркане в света - I част

Най-добрите места за гмуркане в света - II част

Най-красивите градини в света - I част

Най-красивите градини в света - II част

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти