Най-добрите места за гмуркане в света - II част

Най-добрите места за гмуркане в света - II част
Снимка: Thinkstock

Гмуркането в последните години се превърна в един от най-предпочитаните спортове за нестандартно приключение по време на почивка, което разкрива тайните на подводния свят.

Все повече туристически фирми предлагат екскурзии с цел гмуркане, а хотелите по екзотичните острови се надпреварват да продават еднодневни дайвинг турове за опознаване невидимия на пръв поглед свят.

Миналият уикенд ви споделихме кои са едни от най-известните места за гмуркане, които със сигурност ще ви накарат да помечтаете и мислено да се пренесете в дълбините на океани и морета.

Днес ще ви разкрием и втората част от тях:

Сурин и Симилан Айлъндс, Тайланд

В близост до границата между Тайланд и Бирма има низ от острови в Андаманско море.

Тук възможностите за гмуркане са безброй - малки островчета като Кох Бон, който се издига от дълбините на океана и поради изобилието от планктони привлича китови и леопардови акули и манти. В близост се намира и скалата Ришельо, която е добре известна сред опитните гмуркачи с дълбоките си води и пленителното разнообразие от представители на морската фауна.

Да плуваш с китова акула, която достига дължина от 14 метра е преживяване за цял живот. Най-доброто време за посещение е от октомври до април, когато температурата на морската вода на повърхността достига 30 градуса.

Бикини Атол, Маршалови острови

Атолът Бикини е рай за любителите на потънали кораби. Намира се някъде по средата между Австралия и Хонолулу и е част от архипелага на Маршаловите острови.

Това отдалечено кътче суша е едно от най-малко познатите и изследваните сред водолазите. През 1950 г. мястото е било използвано като изпитателна площадка на няколко военни кораба, включително USS Saratoga – самолетоносач, по-дълъг дори от Титаник. Атолът Бикини е необитаем, а лагуната край него се е превърнала в неофициален морски резерват с изключително богато разнообразие от корали и пъстри риби.

През годините много смели водолази са се спускали в дълбоките води край атола, където се намират потънала японска подводница и няколко американски разрушителя.

Шарм ел-Шейх, Египет

Курортът Шарм ел-Шейх в Египет през последните години придобива славата на прекрасен рай, който привлича туристите не само с отличните условия за почивка, но и с кристално чистите води на Червено море и с очарователни рифове убежище на стотици видове пъстроцветни риби.

Морето мие безкрайните пясъчни плажове, а екзотичният пейзаж се допълва от палми и дъхави цветя. Водните спортове като каякинг, каране на водни ски и разбира се гмуркане са една от визитните картички на Египет.

Топлите води на Червено море са богати на коралови рифове и разнообразни морски животни, които са истинска тръпка за търсачите на силни усещания. Можете да изберете и гмуркане до потънали кораби от Втората световна война или морски паркове с богата морска флора и фауна.

Код Хол, Големия Бариерен Риф

Едно от най-големите чудеса на природата – Големия Бариерен Риф край Австралия си е извоювало славата на най-доброто място за гмуркане в света. Морският „парк“ е разположен на площ от 348 698 кв.км. (над три пъти по-голям от площта на България).

Защитеният риф се обитава от десетки хиляди представители на морската флора и фауна. Над 350 вида корали изграждат рифа, който е най-големият жив организъм и може да се види дори от космоса. Водата край кораловия риф е кристално чиста, а при отлив някои от коралите изплуват на повърхността, което прави наблюдението им по-лесно.

Достъпът до защитеният морски парк е ограничен, за да се сведат до минимум щетите, които може да причини човекът. Край Бариерния риф има десетки малки островчета, които практикуват еко туризъм и предлагат на своите гости обиколки с катамарани или яхти.

Лейанг Лейанг, Борнео, Малайзия

Островът Лейанг Леханг се намира на 300 км. северно от Кота Кинабалу, край бреговете на остров Борнео част от Малайския архипелаг.

Изолираният остров в Южнокитайско море е кацнал на ръба на атол, който се издига на 2 000 метра от дълбините на океана. Лейанг Лейанг се състои от 13 коралови рифа, образуващи убедителна подводна панорама. Водният спорт е основна дейност на острова, който е превърнат в луксозен курорт.

Във водолазният център се предлагат и опреснителни курсове за тези, които притежават сертификат PADI от квалифицирани инструктори. Туристите могат да се насладят и на красиви пернати обитатели от защитения парк за птици, който се намира на острова.

Ако такъв вид приключения ви привличат, не се колебайте. Стягайте багажа и се отдайте на прелестите на подводния свят!

Прочети още:

Най-добрите места за гмуркане в света - I част

Най-красивите градини в света - I част

Най-красивите градини в света - II част

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти