Високо в небето - I част

Високо в небето - I част
Снимка: Thinkstock

Жадни ли сте за нови екстремни приключения?

Какво ще кажете за полет с балон над някои от най-красивите места в света или полет с парапланер, който ще ви разкрие чудесата на нашата земя.

Светът, видян отвисоко, кара всеки човек да погледне на земните красоти от друга перспектива. Планините и върховете се трансформират в назъбени земни маси, а речните меандри се вият като дълги змии. От небесните висоти земята се простира отвъд хоризонта, разкривайки всички тайни кътчета, които човек може да пропусне, докато е в ниското.

Нашата планета е благословена с прекрасни пейзажи, някои, от които се разкриват в пълната си прелест само отвисоко. Днес ви каним да прелетите мислено над пустини и океани, безкрайни хълмове и планини на „борда“ на парапланер и балон.

Летенето с парапланер е съвременно средство за летене, което разкрива неподозирани красоти. Полетите с парапланер обикновено се извършват с опитен летец и добра подготовка. Въздушната атракция продължава между 20 и 40 мин, в зависимост от дестинацията и метеорологичните условия.

Рио де Жанейро, Бразилия

Един от най-космополитните и екзотични градове на планетата без съмнение е Рио де Жанейро. Цветен и гостоприемен, градът предлага многобройни занимания за туристите, едно от които е полет с парапланер над града. В допълнение към високата доза адреналин, нахлуващ в цялото тяло, под вас ще се разкрие един необятен град.

Ще видите едни от най-красивите пейзажи на плажовете Копакабана и Ипанема и на планината Корковадо със статуята на Христос. Тропическият бриз ще гали лицето ви и ще заличи първоначалния страх от полета с парапланер. Приключението, разбира се, започва с кратко обучение и насоки за полета. Специална камера ще заснеме преживяването, което ще остави незабравими спомени и вълнуващи трепети у всеки авантюрист.

Дюн дьо Пила, Франция

Пясъчната дюна Пила е най-голямата дюна в Европа, дълга 3 км, широка 500 м и височина над 100 метра. И продължава да расте. Досега е погълнала един хотел и заплашително се приближава към близо разположения палатков лагер. Въпреки това, дюната е една от най-красивите и очарователни дестинации за летене с парапланер.

В допълнение към подходящите условия, които създава вятърът, дюната поразява с невероятния ландшафт и приятните температури през лятото, есента и пролетта. През лятото Дюн дьо Пила се превръща в атракция за парапланеристи от Западна Европа. Безкрайните пясъци на дюната сякаш се спускат стремглаво към океана и създават пленителна гледка отвисоко. Предлага се и полет по залез слънце над златните дюни и искрящите води на Атлантическия океан.

Архипелаг Базаруто, Мозамбик

Изолираният архипелаг е разположен на 750 км разстояние от сушата и представлява едно малко райско място. Бели пясъчни плажове и кристално чисти води привличат едни от най-опитните парапланеристи в света, които определят полета над архипелага като „летяща нирвана“. Базаруто е защитена територия и летенето не оказва влияние върху природата. Районът е необитаем и девствен, дюните са прекрасно изваяни от вятъра, който заличава всяка една стъпка, оставена в тях.

Освен парапланеризъм, може да се практикува риболов, ветроходство, сафари, каране на водни ски, наблюдение на делфини и китове. Фотографката Джоди Макдоналд (Jody MacDonald) е първата, която лети тук и хипнотизирана от гледките, прави множеството снимки, които са публикувани в престижни издания като National Geographic.

Олудениз, Фетие, Турция

В съседна Турция се намира едно от най-популярните места сред парапланеристите – Олудениз, в прекрасния средиземноморски курорт Фетие. Мястото е известно като една от най-високите точки за полет с парапланер. Планината Бабадаг се извисява на 1960 м надморска височина, а в подножието се намира един от най-удивителните плажове на Турция Олудениз.

Очарователната панорама и подходящите метеорологични условия превръщат планината Бабадаг в едно от най-предпочитаните места за тандемен полет в Европа. По време на вълнуващото 40-минутно приключение ще се насладите на прекрасните гледки на тюркоазените води на Средиземно море, дългата пясъчна ивица Олудениз, малкото селце, сгушено в прегръдката на планината и накрая ще се приземите директно на плажа под смаяните погледи на плажуващите.

Кейп Таун, Южна Африка

От великолепните пясъчни плажове на Кампс Бей, през планината Тейбъл, обявена за едно от новите седем природни чудеса на света, до емблематичния стадион на Кейп Таун, всичко това ще остане под погледа на всеки авантюрист, осмелил се да полети с парапланер над един от най-красивите градове в света. Тандемните полети се извършват от Сигнал хил и Лайънс Хед с опитни летци, чиято мисия е да направят изживяването безопасно и незабравимо.

В близко разположения град Херманъс също се предлагат полети, а най-удивителната гледка е играта на китовете и делфините в блестящите води на Атлантическия океан. Предлагат се и полети над емблематичните винарни Франшчук и Стеленбош, както и над чаровните малки колониални градчета, разположени наоколо – Самърсет Уест и Паарл.

Съвсем скоро очаквайте и втората част на материала, посветена на най-добрите места по света за полет с балон.

Прочети още:

Най-добрите места за гмуркане в света - I част

Най-добрите места за гмуркане в света - II част

Най-красивите градини в света - I част

Най-красивите градини в света - II част

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти