Най-красивите градини на света

Тези градини са с най-причудливи и разнообразни форми и декорация.

Със сигурност всяка една от тях е уникално красива по свой начин. 

5. Garden of Cosmic Speculations, Шотландия

Градината е основана на базата на математиката и точните науки в комбинация с природата и изкуствено създадени езера. Идеята за нейното създаване е на Чарлз Денк и съпругата му Меги, в Портрак Хаус в Шотландия през 1989 г. Четиридесет големи площи, градини, мостове, причудливи скулптури, тераси, огради и архитектурни произведения по уникален и нетрадиционен начин комбинират красотите на природата с научните постижения и „щипка“ хумор. Водна каскада от стъпки разказва историята на вселената, тераса представя изкривяването на времето и пространството, причинено от черната дупка, a Quark walk отвежда любопитните посетители на пътешествие до най-малките градивни елементи на материята, също поредица от релефни образования и езера припомнят фракталната геометрия.

Снимка: netinfo

4. Жардин Мажорел, Маракеш, Мароко

Градините Мажорел представляват 12 акра ботаническа градина и прекрасно аранжиран двор в един от най-колоритните градове в Мароко – Маракеш. Изумителните кобалтово сини акценти, позволяват лесно да се разграничи от всяка друга ботаническа градина. Собственик на градината е легендарният моден дизайнер Ив Сен Лоран. Градината е създадена през 1920 г. от художника Жак Мажорел, а и е обявена за една от най-красивите в света. В градината се помещава и музей на изкуствата, който включва северноафрикански текстил от личната колекция на Ив Сен Лоран, както и керамика, бижута и картини на Мажорел.

Снимка: netinfo

3. Мирабел Гарденс, Залцбург, Австрия

Градините Мирабел са още една класическа европейска градина в духа на Версай. Дворецът Мирабел с неговите градини е публично наследство, паметник и част от историческия център на красивия австрийки град Залцбург, който е под егидата на ЮНЕСКО. Градините Мирабел са създадени през 1690 г. и днес радват посетителите си с красиви скулптури, фонтани, флорални дисплеи и фигури на джуджета. В градината се намира и Хедж Театър, създаден между 1704 г. и 1718 г., който е един от най-старите подобни театри на север от Алпите.

Снимка: netinfo


2. Суан Нонг Нуч, Тайланд

Градината Нонг Нуч в Патая в страната на усмивките – Тайланд. е една от най-известните азиатски градини, която предлага неограничени възможности за разходки сред красиво оформени градини и тучна зеленина. Над 2 000 любопитни посетители от близо и далеч се радват дневно на градините. Градината Суан е посветена на образователни дейности, научни изследвания и съхранение и опазване на огромната колекция от палмови и други тропически редки растения. Градината Суан Нонг Нуч е открита през 1980 година и притежава най-голямото разнообразие от палмови дървета и цикади в света, както и много видове орхидеи.

Снимка: netinfo

1. Градини Версай

Историческите градини на Версай са едни от най-впечатляващите не само в Европа, но и в света. Красивите градини са разположени на площ от 800 дка и голяма част от тях са оформени и озеленени в класически френски стил. Градините, създадени край великолепния и пищен дворец на крал Луи XIV, са идеалното допълнение към покоите на Краля Слънце. Попадайки тук посетителите могат да се „изгубят” в лабиринти от отлично оформени и поддържани храсти, безброй цветя, фонтани, криволичещи пътеки и живописни гледки. Днес градините Версай са един от най-посещаваните обекти във Франция и годишно над 6 милиона посетители идват тук, за да се порадват на френското съвършенство.   

Снимка: netinfo

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти