Най-красивите градини в света - II част

Най-красивите градини в света - II част
Снимка: netinfo

Всеки, който чуе думата градина, си представя спокойствие, тишина, аромат на цветя, чуруликащи птици, свеж мирис и успокояваща среда.

Една следобедна разходка в съседен парк през седмицата или пикник в неделния ден доставят истинско удоволствие.

Преди няколко дни ви показахме първите 6 прекрасни градини (припомнете си ги ТУК), а днес ще ви представим и втората част от тях:

Дезърт Ботаникал Гардънс, Финикс, Аризона

Тази градина разполага с най-голямата колекция от пустинни растения. Тя може да се похвали с над 17 000 хиляди различни представители на флората, които виреят само в безпощадните условия на пустините. В градините се намират още изследователски център, лаборатории, библиотека и експозиция с хербарий. Тук са засадени над 50 000 растения подредени в пет тематични пътеки, които илюстрират теми като „Човекът и пустинята“, „Опазването на редки видове“, „Пустинен живот и диви пустинни цветя“. За посетители се организират турове, сезонни изложби, концерти, забавления за семействата; кафенета, ресторанти и магазинчета за подаръци също са на разположение на гостите.

Гардън ъф Космик Спекулейшън, Шотландия

Градината е основана на базата на математиката и точните науки в комбинация с природата и изкуствено създадени езера. Идеята за нейното създаване е на Чарлз Денк и съпругата му Меги, в Портрак Хаус в Шотландия през 1989 г. Четиридесет големи площи, градини, мостове, причудливи скулптури, тераси, огради и архитектурни произведения по уникален и нетрадиционен начин комбинират красотите на природата с научните постижения и „щипка“ хумор. Водна каскада от стъпки разказва историята на вселената, тераса представя изкривяването на времето и пространството, причинено от черната дупка, a Quark walk отвежда любопитните посетители на пътешествие до най-малките градивни елементи на материята, също поредица от релефни образования и езера припомнят фракталната геометрия.

Жардин Мажорел, Маракеш, Мароко

Градините Мажорел представляват 12 акра ботаническа градина и прекрасно аранжиран двор в един от най-колоритните градове в Мароко – Маракеш. Изумителните кобалтово сини акценти, позволяват лесно да се разграничи от всяка друга ботаническа градина. Собственик на градината е легендарният моден дизайнер Ив Сен Лоран, който дори кръщава така линия луксозна козметика. Градината е създадена през 1920 г. от художника Жак Мажорел, а и е обявена за една от най-красивите в света от списание Телеграф. В градината се помещава Ислямски музей на изкуствата, който включва северноафрикански текстил от личната колекция на Ив Сен Лоран, както и керамика, бижута и картини на Мажорел.

Ботаническа градина „Кирстенбош“, Южна Африка

Намира се в подножието на планината Тейбъл в Кейп Таун. Националната градина Кирстенбош е открита през 1913 г. и акцентира върху запазването на много редки и застрашени растителни видове в региона. Над 7 000 вида ендемични представители на флората се намират тук. Ботаническата градина е любимо място за разходка на местните жители и задължителна спирка при обиколните турове на града от чуждите туристи. Езерца, интересни цветя, които се срещат само в тази част на света, вековни дървета са само малка част от богатството на градината Кирстенбош. Прекрасният пейзаж, който се открива към планината Тейбъл, е един  от най-фотографираните в Кейп Таун.

Мирабел Гарденс, Залцбург, Австрия

Градините Мирабел са още една класическа европейска градина в духа на Версай. Дворецът Мирабел с неговите градини е публично наследство, паметник и част от историческия център на красивия австрийки град Залцбург, който е под егидата на ЮНЕСКО. Градините Мирабел са създадени през 1690 г. и днес радват посетителите си с красиви скулптури, фонтани, флорални дисплеи и фигури на джуджета. В градината се намира и Хедж Театър, създаден между 1704 г. и 1718 г., който е един от най-старите подобни театри на север от Алпите.

Всяка една от тези градини е произведение на изкуството. Ако само ги наблюдаваме на снимка, ще изпитаме възхищение, но ако имаме възможност да посетим някоя от тях, то насладата ще бъде пълна. Ако пък не, време е за разходка в парка, който макар не така цветен, ще ни успокои и зареди в пролетния ден.

Прочети още:

Най-добрите плажове в Гърция

Местата - снимачна площадка на известните филми

Къде са най-красивите залези в света

Кои са най-красивите острови в света?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти