Най-красивите градини в света - I част

Най-красивите градини в света - I част
Снимка: Thinkstock

Да си припомним един мног красив материал. Пролетта заслужава почитания! (бел.ред)

Всеки, който чуе думата градина, си представя спокойствие, тишина, аромат на цветя, чуруликащи птици, свеж мирис и успокояваща среда.

Една следобедна разходка в съседен парк през седмицата или пикник в неделния ден доставят истинско удоволствие.

Тези оазиси на спокойствието ни карат да забравим за забързаното ежедневие и да се отдадем на феерията от цветове, които завладяват духа и тялото ни.

Предлагаме ви да се запознаете с първата част от най-красивите градини в света, проектирани и създадени да радват всеки един от посетителите им:

Роял Ботаник Гардън, Мелбърн, Австралия

Кралските ботанически градини са едни от най-красивите градини в света. Намират се в близост до центъра на град Мелбърн, щата Виктория в Австралия, на южния бряг на река Яра. Градините се разпростират на почти 100 декара площ. На територията им любопитните посетители могат да открият детска градина, експозиция на хербарий и обсерватория. Изнасят се и специални беседи по философия, курсове по йога и арфа. Паркът е едно от най-популярните места в щата Виктория и годишно се посещава от над 1,5 милиона души.

Кю Гардън, Лондон

Кю Гардън в Лондон всъщност е била ледена пързалка, но през 1759 г. принцеса Аугуста, майка на крал Джордж III, нарежда да започне разработването на 3,6 хектара градини в областта Уайт Лодж, Ричмънд, западен Лондон. Градината обхваща внушителните 132 хектара и е дом на над 50 хиляди различни вида растения. В градината се намират и няколко интересни сгради като Пагода, Temperate House и  Къща на палмите. Градината впечатлява с невероятни езера с водни лилии, японска градина, голяма алпийска градина, няколко малки храма, макет на Римска арка. Градината се посещава всяка година от над 1,6 милиона любопитни местни жители и туристи.

Градини Кукенхоф, Холандия

Градината Кукенхоф е най-красивата пролетна градина в света. Тя е истинска феерия от цветове и ухания. На площ от около 32 хектара са засадени над 7 милиона лалета, нарциси и зюмбюли. За отличното подреждане на градината се грижат много аранжори и ландшафтни специалисти. Градината е любимо място за разходка на семейства и гости на Амстердам. Паркът има и собствена алея на славата с лалета, наречени на известни личности. Тук също ще намерите множество ресторанти и кафенета, които предлагат вкусни местни специалитети и ароматно кафе. Градините обаче са достъпни само 2 месеца от годината, между март и май.

Суан Нонг Нуч, Тайланд

Градината Нонг Нуч в Патая в страната на усмивките – Тайланд. е една от най-известните азиатски градини, която предлага неограничени възможности за разходки сред красиво оформени градини и тучна зеленина. Над 2 000 любопитни посетители от близо и далеч се радват дневно на градините. Градината Суан е посветена на образователни дейности, научни изследвания и съхранение и опазване на огромната колекция от палмови и други тропически редки растения. Градината Суан Нонг Нуч е открита през 1980 година и притежава най-голямото разнообразие от палмови дървета и цикади в света, както и много видове орхидеи.

Градини Версай

Историческите градини на Версай са едни от най-впечатляващите не само в Европа, но и в света. Красивите градини са разположени на площ от 800 дка и голяма част от тях са оформени и озеленени в класически френски стил. Градините, създадени край великолепния и пищен дворец на крал Луи XIV, са идеалното допълнение към покоите на Краля Слънце. Попадайки тук посетителите могат да се „изгубят” в лабиринти от отлично оформени и поддържани храсти, безброй цветя, фонтани, криволичещи пътеки и живописни гледки. Днес градините Версай са един от най-посещаваните обекти във Франция и годишно над 6 милиона посетители идват тук, за да се порадват на френското съвършенство.   

Бутчард Гардънс, Канада

Градината се намира в град Виктория, край Ванкувър, Канада и е създадена от Робърт Пим Бутчард, който в миналото идва в този град и изгражда кариера и завод за производство на варовик. Градинарството обаче винаги е било страст на Бътчард и той започва да засажда различни растения в малкия двор край къщата, в която живее. Кариерата за варовик обаче бързо изчерпала запасите си и е изоставена след само 12 години работа. Съпругата на Бътчард, Джена, била решена да създаде уникална градина на мястото, където някога се е намирал циментовия завод. Така постепенно двамата съпрузи започват изграждането на една от най-прекрасните градини в света. Гостите могат да се разходят из Италианска градина, Японска градина, Потъналата градина, Градината на Рос - внук на семейство Бътчард, който получава градината като подарък за 21-я си рожден ден.

Втора част >>>

Прочети още:

Неземната красота на цъфналите вишни

Най-добрите плажове в Гърция

Къде са най-красивите залези в света

Кои са най-красивите острови в света?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти