Най-добрите коледни базари в Европа, които задължително трябва да посетите поне веднъж в живота си

Коледните базари са неизменна част от зимния облик на големите европейски градове. Представяме най-добрите коледни базари в Европа за Зима 2018/2019 според класацията на сайта europeanbestdestinations.com. Тя е базирана на предпочитанията на туристи от цял свят, които са гласували за най-добра коледна дестинация в Европа.

7. Аахен, Германия

Всяка година преди Коледа площадите и улиците около катедралата и кметството на немския град се превръщат в панаир от светлини, цветове и изкусителни аромати. Коледният базар в Аахен е една от задължителните дестинации по това време.

Снимка: netinfo

6. Монбелиард, Франция

Френското градче, не е типична коледна дестинация, но отзивите на туристите са много позитивни. Това го поставя на 6-то място в тази класация, като място, което си заслужава да посетите по Коледа. Приятната атмосфера на коледния базар се дължи на прекрасната украса и голямото разнообразие. На многобройните щандове всеки може да намери нещо по свой вкус - ръчно изработено и уникално.

Снимка: netinfo

5. Страсбург, Франция

Christkindelsmärik е най-стария коледен базар в Европа. Началото му датира от 1570 г. Особеното при него е, че типичните дървени павилиони са разположени не само около Страсбургската катедрала, но и ще се натъкнете на тях из почти целия град. В момента базарът разполага с 300 щанда на 12 локации в центъра. Там посетителите винаги ще намерят нещо, което ще е по вкуса им – от традиционните сувенири, през изкусителните национални специалитети, до класическия френски сладкиш “Bûche de Noël”.

Снимка: netinfo

4. Будапеща, Унгария

Коледният базар в унгарската столица се провежда традиционно на централния площад "Ворошмарти". Да се разходите до там и да не си купите от ръчно изработените подаръци, е голяма грешка. Типични за унгарските базари са и украшенията от сушени цитрусови кори или сушени плодове, които отдалече приличат на гирлянди за елха. Интересното е, че в Будапеща е позволено да се предлагат само ръчно изработени от местни занаятчии предмети. Предлага се и задължителната за такива места вкусна храна, но също така и храна за душата – концерти, театрални и куклени постановки. Друга атракция на базара в унгарската столица е ежегодното светлинно шоу върху фасадата на Gerbaud Coffee Huose.

Снимка: netinfo

3. Виена, Австрия

Старовиенският коледен базар се провежда всяка година на историческия площад пред Шотландското абатство. Наред с най-голямата Коледна ясла в Австрия, този базар е известен и с висококачествените занаятчийски изделия, които се предлагат там. Провежда се вече над 700 години и  е сред най-популярните и красиви базари в Европа. На базара се предлагат от изкушения за хапване, до изящни ръчно-изработени стъклени играчки.

Снимка: netinfo

2. Колмар, Франция

Средновековното френско градче, разкрива магията на Коледа в най-чиста и красива форма. На старите площадчета в града са разположени цели пет огромни базара - всеки от тях е като малко селце. В тази си форма, коледния базар се провежда едва от 18 години, но вече е успял да придобие голяма популярност, като коледна туристическа дестинация.

Комбинацията от старинни малки улички, вековни стари къщи и коледно настроение е невероятна. Ако се потопите напълно в празничната  атмосфера, ще се почувствате като в цветна зимна приказка.

Снимка: netinfo

1. Загреб, Хърватска

Загреб за трета поредна година е на чело на тази коледна класация. Броят на туристите посещаващи града по време на коледните празници се увеличава с всяка година. Тогава града се превръща в един огромен коледен базар – всяка вечер има игри, дегустации, танци, пеене, семейни забавления. Има и забавен коледен трамвай, който вози децата заедно с дядо Коледа, феи и елфи. Центъра на коледните събития и основния коледен базар се намира на площад „Иелачич” и предлага местни специалитети, много музика и танци. Организира се всяка година от 26 ноември до 8 януари.

Снимка: netinfo

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти