Специално

На какво ме научи битката на мама с рака на гърдата

На какво ме научи битката на мама с рака на гърдата
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Историите са нещо, за което често чуваме как се е случило на другите, но никога не си представяме, че може да засегне и нас. На 53 години, през 2000 г., майка ми бе диагностицирана с рак на гърдата. Омъжена, с 3 деца, тя се превърна в моя личен герой. Споделям ви нейния път, разказан от нея самата, както и няколко неща, на които ме научи:

Всичко започна една сутрин - докато се къпах, усетих бучка в дясната си гърда. Информираността за рака на гърдата не беше нещо, което лесно се споделяше или виждаше в медиите или новините по това време, но бях чела достатъчно, за да знам, че това е нещо, което трябва да проверя. След като посетих лекар, ме посъветваха да направя биопсия. Резултатите потвърдиха рак.

Направиха ми мастектомия, последвана от месеци химиотерапия и след това радиация. Имах късмета да бъда заобиколена от невероятно грижовен персонал, по-специално от моя онколог, който допринесе значително за лечебния ми процес. В началото реших да бъда проактивна в моето възстановяване и това означаваше да търся възможно най-много информация за това какво мога да направя, за да се възстановя по-бързо. Посетих консултации, включих се в група за подкрепа, внимавах с какво се храня и започнах редовно да спортувам. Помня как в този момент осъзнавах, че съм водена от желанието не просто да остана жива заради себе си, но и заради семейството си. Това ми даде сили да продължа напред, дори в моментите, в които исках да се откажа.

Моята битка продължава. Но изпитвам благодарност и се чувствам истински благословена заради това, че имам такова невероятно семейство. Да бъдеш майка и да видиш собствените си деца да стават майки и бащи е нещо, което никога не съм приемала за даденост. Особено сега.

Сега съм активен доброволец в местен онкологичен център. Разговарям с много жени, които са на различни етапи в битката с рака. Повишаването на осведомеността продължава да бъде една от най-важните теми, за да бъдат всички жени наясно с рака на гърдата.

Едно от най-важните неща, които научих от майка си, бе това, че ракът съществува. И понякога е по-близо до нас, отколкото предполагаме. Но Е победим, стига да бъде диагностициран навреме.

d
Снимка: Avon

Рискът
През 2010 г. близо 1,5 милиона души са чули думите “имате рак на гърдата”. Броят на заболелите жени в България е над 46 000, а всяка година регистърът се допълва с 3 800 нови случая. Близо една пета от всички починали от рак жени у нас са станали жертва именно на това заболяване.

Мама ме научи, че жените с близки роднини, които са били диагностицирани с рак на гърдата, имат по-висок риск от развитие на заболяването. Ако сте имали една роднина по първа линия (сестра, майка, дъщеря), диагностицирана с рак на гърдата, рискът ви се удвоява. Ако са диагностицирани двама роднини по първа линия, вашият риск е 5 пъти по-висок от средния. В някои случаи силната фамилна анамнеза за рак на гърдата е свързана с наличието на анормален ген, свързан с висок риск от рак на гърдата, като гена BRCA1 или BRCA2. В други случаи анормален ген CHEK2 може да играе роля в развитието на рак на гърдата.

!!! Затова следя здравето си и уча и моята дъщеря да проявява грижа към себе си.

Превенцията
Независимо дали сте изложени на висок риск поради силна семейна анамнеза за рак на гърдата, или не - вие и вашият лекар трябва да разработите план за скрининг, съобразен с вашата ситуация. Препоръчителните насоки за скрининг включват:

  • месечен самопреглед на гърдите
  • годишен преглед на гърдите от вашия лекар
  • мамография всяка година, започвайки от 40-годишна възраст

Вашият личен план за скрининг също може да включва следните тестове за откриване на рак възможно най-рано:

  • магнитен резонанс на гърдата
  • ултразвук

Съпричастност
Тази история може да не бъде вашата история. И ви го пожелавам от сърце! Но солидарността, емпатията, ангажираността – това са само малка част от суперсилите на всяка една от нас. По повод Международния ден на жените и вдъхновени от неизчерпаемата женска сила и солидарност, AVON  създадоха локални благотворителни продукти, с които да подкрепят тази толкова важна кауза – битката с рака на гърдата и дейността на фондация „Една от 8“. А те са разкошни

d
Снимка: Avon

ТЕФТЕР „ПО-ДОБЪР СВЯТ ЗА ЖЕНИТЕ“

Защото с добрата организация си помагаме за намаляване на стреса в ежедневието. И освен оставащите задачи от деня, можем да запишем за година напред подсещащи бележки да отделим време веднъж месечно за самопреглед на гърдите си, както и веднъж годишно да посетим мамолог.

КАРТИЧКА „ПО-ДОБЪР СВЯТ ЗА ЖЕНИТЕ“

Обичате ли да изненадвате любими хора с малки жестове на внимание, с които да им покажете колко много ги цените? Можете да зарадвате своята майка, сестра или приятелка за нейния специален ден или просто така - без повод – и да ѝ дарите усмивка. Мил жест, който освен съкровено пожелание, ще запази спомена за принос към стойностна кауза.

100% от печалбата се дарява в подкрепа на диагностицирани жени и за профилактични прегледи на млечна жлеза.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти