Мъдреците и проблемите, които създават

Мъдреците и проблемите, които създават
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Кои зъби са мъдреците и защо се наричат така?

Мъдреците са четирите крайни кътника в устата на всеки човек. Разположени са в най-задната част на челюстите и се намират по един във всеки квадрант (горе ляво, горе дясно, долу ляво и долу дясно). Това са зъби, които много често имат вариации във формата.

Горните мъдреци обикновено наподобяват по форма горните кътници, но са по-малки по размери, а също така често са с рудиментарна конусовидна форма и големина колкото оризово зърно. Корените им обикновено са сраснати и извити назад.

Долните мъдреци също наподобяват кътниците, но рядко са по-малки на големина. Броят и формата на корените им доста варират.

Мъдреците се наричат така, тъй като тяхното поникване най-често е след пубертета, когато завършва физическото развитие на индивидите и те стават психически по-зрели, т.е. помъдряват.

Всеки ли има мъдреци?

Не, не всеки човек има мъдреци. Не всички обаче, на които не са им поникнали мъдреци, нямат такива. При някои хора те са ретинирани, т.е. задържани в костта, без да поникват. Ако не се виждат в устата, единственият начин да се установи дали някой има или няма мъдреци е с рентгенова снимка.

Всички първобитни хора са имали мъдреци. Те са имали нужда от по-големи челюсти с повече на брой зъби за по-пълноценно сдъвкване на непреработената храна. С течение на еволюцията обаче тези зъби стават излишни за съвременния човек, защото той се храни с все по-преработена храна. Нуждата от дъвчене намалява, размерът на челюстите също. Ето защо при някои хора мъдреците не поникват, а други изобщо нямат зародиши на такива зъби.

Най-общо притесненията, които ни създават тези зъби, могат да се разделят на две групи – такива, свързани с тяхното поникване и такива, свързани с увреждане на другите зъби от тях.

Проблеми, свързани с пробива (поникването на мъдреците)

Пробивът на мъдреците е бавен процес, той е на пeриоди – период, през който има тласъци на растеж се редува с период, през който няма такива. Често е съпроводен с болка. Малко са щастливците, които се сдобиват с мъдреци, без да я усетят. Това е така, защото за да поникне мъдрецът, трябва да разкъса здравия и плътен венец зад втория кътник. Това е доста болезнено, също както пробивът на зъбите при малките деца.

Много често, освен разкъсването на венеца, за неприятото усещане допринася и буквално сдъвкването на тази част от венеца, която попада между горните и долните зъби. Това е свързано с подуване, зачервяване и болка на венеца в тази област. Дъвченето и храненето са силно затруднени. Може да се оформи венечен джоб около коронката на растящия зъб, който да се възпали. Ако дискомфортът от растящия мъдрец е инцидентно еднократно събитие, то обикновено минава за 1-2 дни с промивка от зъболекаря и използване на разтвори за жабурене, които да елиминират възпалителния процес. Ако обаче мъдреците редовно ни притесняват, е най-добре венецът над мъдреца да се изреже – циркумцизио.

Проблеми, свързани с разваляне на мъдреците и увреждане на другите зъби от тях:

Тъй като мъдреците са разположени доста назад в устната кухина, тяхното почистване е много трудно. Ето защо, макар и скоро след пробива им, на тях се развива кариес, който често прераства дори в пулпит. Задържането на хранителни остатъци и плака около здравите или развалени мъдреци може да доведе до развитие на кариес на съседните зъби.

Понякога долните мъдреци не са разположени правилно в костта, а са наклонени напред или дори са напълно хоризонтални. Тогава тяхната коронка е забита в предходния зъб. Тласъците на растеж на мъдреците се явяват една непрекъсната травма за него и често той развива периодонтит, което налага неговото умъртвяване.

Друг проблем, който мъдреците могат да причинят, когато са наклонени или хоризонтални, са ортодонтските деформации. Много често мъдреците бутат цялата зъбна редица, което води до скупчване на предните зъби. 

Задължително ли е мъдреците да се вадят?

Заради проблемите, които създават и липсата на кой знае каква полза от мъдреците, повечето зъболекари ги считат за излишни и препоръчват тяхната екстракция (вадене). В редица страни мъдреците се вадят профилактично, преди да са довели до някакъв проблем. В миналото се е смятало, че е желателно мъдреците да не се вадят, за да могат след време да се използват като опора за поставянето на мостове и протези. Някои зъболекари все още разсъждават по този начин. В съвременното зъболечение и при наличието на имплантите тази гледна точка не е  много адекватна.

Освен изброените проблеми, които мъдреците могат да предизвикат, другите показания за екстракция на мъдреци не са много по-различни от показанията за екстракция на останалите зъби, а именно възпалителни процеси на зъбите, неподлежащи на лечение, поради непроходими канали, перфорации, счупени зъби, които не могат да бъдат възстановени, кисти, зъби, разположени във фрактурната линия при счупване на челюстната кост и други.

Понякога ваденето на мъдреците може да е доста сложна манипулация, особено когато те са ретинирани и се налага да бъде оперативно.

Не трябва да очаквате, че с изваждането на зъба проблемът е решен и няма да имате повече проблеми, тъй като екстракцията на зъб води до образуване на рана. Зарастването на всяка рана е съпроводено с известен дискомфорт, който обикновено е свързан с оток, зачервяване и болка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти