Мушкато – лятна експлозия от цветове

Мушкато – лятна експлозия от цветове
Снимка: Thinkstock

Л. арх. Светослав Стойнев

Мушкатото, това толкова традиционно за българския двор цвете, всъщност произхожда от Южна

Африка. Наименованието не е случайно, а идва от способността на растението да се размножава лесно, чрез вкореняване на резници (клонки). Където го мушнеш, там се прихваща.

Иначе, латинското наименование е пеларгониум (pelargonium). Произлиза от приликата между цвета и главата на щъркел… с доста голяма доза въображение smiley

Мушкатото е малък многогодишен храст, който обича пряка слънчева светлина, но се чувства добре и на лека сянка. Ще откриете ярките съцветия от бели, розови, оранжеви, червени или пурпурни цветове в градини, парници, балкони, тераси.

Пищните цветове радват окото от юни до октомври, като размножаването започва в края на сезона. Както вече споменах, това не е никак трудна задача. Използвайте зелени връхчета на стръкове (7.5-10 см).

Може да положите директно в почвата или да поставите във вода, за да пусне корени преди засаждането. Премества се в саксия с диаметър 7.5 см за 2-3 седмици след вкореняването.

В началото на април преместете в сандъче на открито. Разсажда се в края на май.

За да запазите мушкатото и за следващото лято, трябва да му осигурите положителни температури през зимата (в неотопляема стая). В противен случай ще измръзне. Това се случва обикновено със сортовете, които се използват за директно засаждане в градината.

При това положение е необходимо ежегодното им подновяване. Ако растението е в саксия, то наесен е необходимо да го окастрите и подрежете.

През зимата поливайте оскъдно, само ако листата започнат да увисват. Растението има свойството да складира вода в листата и корените, което по принцип е характерно за сукулентите.

През лятото е необходимо умерено количество вода. В никакъв случай не трябва да се преполива. Това ще намали цъфтежа, а в последствие ще загният и корените.

Тези особености определят и типа почва, която да се използва. Най-важно е да бъде добре дренирана. За целта използвайте пясък. Останалите съставки са обикновена градинска почва и тор. Желателно е подхранване 2-3 пъти месечно.

Не пропускайте да почиствате растението от повехнали цветове. Премахват се и цветоносните стъбла. Те самите се откъсват лесно, без усилие, когато е настъпил моментът за това. Така се удължава периодът на цъфтеж.

Независимо дали растенията са отгледани в домашни условия или са купени от магазина, полейте саксиите няколко часа преди да засадите. Това ги закалява.

От време на време е желателно връхчетата на растението да се пензират (подрязват). Така ще подпомогнете разклоняването.

Най-популярните видове пеларгониум са:

пеларгониум за лехи (pelargonium hortorum) – цветовете са с диаметър 1-2.5 см; бели, розови, слонова кост, пурпурни; листата са овални, като почти всички сортове имат шарка във формата на конска подкова;

кралски пеларгониум (pelargonium domesticum) – цветовете са с диаметър 3.5-5 см; бели, розови, слонова кост, пурпурни - обикновено шарки в по-тъмната багра; листата са назъбени;

пеларгониум с бръшлянови листа (pelargonium peltatum hybrid) – познат е като сакъз; бели, розови, червени – обикновени и кичести; листата са подобни на тези на бръшляна; формата на растението е каскадна;

пеларгониум Angel (pelargonium crispum hybrid) – цветовете са двубагрени с диаметър 1 см; листата са малки и набръчкани.

Прочетете още:

Съвършенството да отгледаш дърво-джудже
Как да създадем най-прекрасната градина
Магнолии – аристократите на дървета и храсти
Да пренесем Средиземноморието вкъщи
Как да превърнем покрива в градина
Законите на пресаждането на цветя
Не пренебрегвайте саксиите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти