Може ли да се работи другаде по време на неплатен отпуск?

Може ли да се работи другаде по време на неплатен отпуск?
Снимка: Thinkstock

Ако в трудовия договор няма забрана за работа другаде и работодателят разреши ползването на неплатен отпуск, няма пречка по времето му да се работи в друго предприятие. И то на пълен работен ден. Разрешение от работодателя не е нужно.

По искане на служителя работодателят може да му разреши неплатен отпуск, независимо дали е ползвал платения годишен отпуск и независимо от трудовия му стаж.

Право на работодателя е да прецени дали да разреши неплатен отпуск по този ред или не, както и в какъв размер. Такъв отпуск може да бъде разрешен както за дни, така и за няколко месеца или години.

В закона няма забрана по време на отпуск да се работи другаде. Работникът може да сключва трудови договори и с други работодатели за работа в извън установеното работно време по основното трудово правоотношение.

При повече от един трудов договор работното време трябва да се определи така, че да не се нарушават задължителните минимални почивки: 12 часа междудневна и 48 часа седмична.

По време на неплатен отпуск служителят може да сключи трудов договор с другия работодател за пълно работно време.

По време на отпуск може да се работи другаде и по т. нар. граждански договори. За това също не се изисква разрешение на работодателя по основния трудов договор.

Справка: Член 111 и чл. 160, ал.1 от Кодекса на труда

Екипът на КНСБ

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти