Мода... за зъби

Мода... за зъби
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

В света на модата често се случва точно, когато мислиш, че нещо вече е отживелица, то да се завърне с пълна сила. Леко променено, доусъвършенствано, направено по-елегантно, адаптирано към съвременния начин на живот, но в крайна сметка, вдъхновено от нещо, което ни е познато от миналото.

Същото нещо се наблюдава и в модата със зъбните бижута. Преди няколко години беше модерно дамите да имат инкрустиран диамант, а някои звезди – най-вече рап изпълнители да си поставят златни фасети на всички зъби с единствената цел да се демонстрира богатство и благополучие.

Точно когато смятахме, че това е вече демоде, наблюдаваме завръщане с пълна сила на тази мода.

Съвременните зъбни украшения обаче са с доста по-изискан и разнообразен дизайн. Всеки желаещ има възможност да избира между различни форми – сърчице, звездичка, подкова, зодиакален знак, направени от бяло или обикновено злато, неблагороден метал, със или без скъпоценен камък, инкрустиран диамант  или просто някакъв кристал. Разнообразието е голямо и изборът може да бъде направен според индивидуалния вкус и възможности на всеки.

Защо се слагат зъбните бижута?

Те определено не са за всеки. Подходящи са за хора, които обичат да експериментират с външния си вид, искат да предадат елегантност на усмивката си и да се сдобият с блестящ акцент в нея. Обикновено ги желаят хора, които смятат, че избелването не е достатъчно да имат ослепителна усмивка и искат още нещо, което да приковава вниманието върху нея.

Какво представляват зъбните бижута?

Те представляват миниатюрни украшения от благородни или неблагородни метали, със или без инкрустирани скъпоценни камъни и кристали в тях, които са изработени с една задна плоска повърхност, която се прикрепва към зъбите. Идеята се е зародила покрай появата на лепилата за фиксиране на ортодонтските брекети за зъбите. Зъболекарите са решили, че освен брекети, по този начин могат да се фиксират и украшения.

Как се закрепват?

Фиксирането им се извършва в зъболекарските кабинети от стоматолозите. Няма вариант, при който да го направите сами вкъщи. Техниката на залепване е елементарна и подобна на тази за залепване на брекети или правене на обтурации. Става бързо, като отнема около 15-20 минути.

Увреждат ли се зъбите?

Поставянето на зъбни украшения по никакъв начин не уврежда зъбите. За фиксирането им не е необходимо изпиляване на зъбни тъкани. С цел предпазване от зъбен кариес трябва да има много добра хигиена около бижутата, за да не се задържа плака по техните ръбчета, но сами по себе си те не увреждат зъбите.

Колко струват?

Цената варира в доста широки граници в зависимост от производителя и материалите, от които са изработени.

Колко дълго издържат?

Зъбните украшения нямат срок на годност. Някои от тях имат гаранционен срок на камъка, който е инкрустиран в самото бижу, но не и колко време ще издържат в устата, защото това зависи от навиците на хранене и хигиена на притежателя им, както и от техниката на залепване от стоматолога. Трябва да знаете обаче, че те могат да се фиксират само върху естествени зъби, но не и върху корони, тъй като ще се разлепват.

Как могат да се отстраняват?

Както поставянето, така отстраняването на зъбните украшения се осъществява само от зъболекар. Мястото, където са били фиксирани, се почиства от лепилото и се полира, без да остават абсолютно никакви следи.

Прочети още:

Необходима ли е упойка, когато сме на зъболекар?

Вредни ли са зъбните рентгенови снимки

По-скъпите четки за зъби не мият зъбите по-добре

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти