Много жени на едно място – проблем или успешен екип?

Част от екипа на Тавекс Бълагрия
Снимка: Tavex

Лилия Огнянова

На тазгодишната церемония по отличаване на Работодател на годината в категория Малки компании под 250 служителя първо отличие получи „Tavex Gold&Exchange”.

Интересното при тази фирма е, че е съставена от 80% женски колектив.

Как се изгражда сплотена работна среда, след като всички сме чували клишетата, че при толкова много жени на едно място се образуват сплетни, интриги, недоволство и като цяло – нестабилна работна атмосфера?

Редакторът на Edna.bg Лилия Огнянова реши лично да се срещне с мениджър на отдел „Човешки ресурси“ в „Tavex” Мария Савева и мениджъра на компанията за България Макс Баклаян.

Те разказват какво е нужно, за да се изгради успешен колектив, как да се справяме с проблемите на работното място, как да направим добро впечатление на интервю за работа и редица други неща.

Преди да започнем с тях обаче, нека споменем, че основната дейност на „Тавекс“ е покупко-продажба на инвестиционно злато и сребро, обмен на валута по касов и безкасов начин, парични преводи и други финансови услуги.

Компанията съществува от 23 години, има офиси в 8 държави, у нас отваря врати преди 5 години и към днешна дата офисите тук представляват половината от компанията, както и трупат основния ѝ оборот.

Нашите цели са много прости – сплотен млад екип, с който да е приятно да се работи и които предлага услуга на изключително високо ниво, така че клиенти ни да се връщат отново при нас.“ казва Макс Баклаян и подчертава, че именно лоялните клиенти трябва да бъдат основната цел на всяка фирма.

За да се постигне това обаче са нужни не само качествени и изгодни услуги, но и перфектно обслужване.

Жените изпъкват пред мъжете от гледна точка на дисциплина, внимание към детайла, по-добро отношение, търпение, загриженост, затова и минават по-напред при подбора на персонал“, разкрива Мария и подчертава, че не е умишлено търсен високия процент на женско присъствие в компанията, но дамите покриват много повече от търсените критерии.

От друга страна е доказано, че и двата пола предпочитат да общуват именно с жена срещу себе си, когато е нужно да се извърши определена работа. Дамите вдъхват повече доверие.

Все пак Мария споделя, че във всяко клише, като това, че има ли много жени на едно място, има и интриги и проблеми, се крие доза истина. За да се направи промяната обаче, е нужен различен тип отношение, правилна нагласа и най-вече – комуникация.

Жените са инстинктивни, чувствителни, винаги търсещи подтекст, но когато всичко се казва навреме, не се премълчава, за да се натрупва и ескалира в един момент, се работи много по-лесно и успешно, споделят Мария и Макс. Самите те разкриват, че единствените случаи, когато се е налагало да се разделят с някой служител, е било именно поради тази причина – невъзможност за пасване в колектива и склонност към умишлено създаване на проблеми и неразбирателство между колегите, а не поради неумение да се свърши самата работа.

Хората не бива да си премълчават това, което им тежи. В екип от 50 жени, когато една избухне, всички избухват.“, правилно отбелязва Макс Баклаян и допълва, че на директен въпрос се дава директен отговор. Никой няма да спечели, ако не сподели навреме какво го мъчи и тормози, както и ако се е почувствал засегнат или пренебрегнат от друг колега.

Също така е важно уважението и доверието между работодател и служител. Първият не трябва да насажда чувство на страх и притеснение у втория, както и да не пречи на личния му живот (да не изисква цялото време на служителя за себе си).

„В „Тавекс“ сме като семейство. Интересуваме се от страничните занимания на колегите ни – проблеми, хобита, влечения, стараем се да им помогнем, да им засвидетелстваме вниманието ни, за да се чувстват обгрижени.“ казва Макс, а Мария допълва, че именно с подобно отношение може да бъде изграден сплотен екип, в който всеки да се чувства оценен и да знае, че е важен.

За да се стигне до този момент обаче, първо човекът трябва да докаже, че заслужава да му се гласува доверие и да бъде нает. Мария споделя опита си с набирането на персонал, като дава и няколко съвета.

На първо място – бъдете крайно внимателни при изготвянето на автобиографията си. Тя трябва да ви представи по най-добрия за вас начин, затова всичко е от значение. Като начало снимката – тя не трябва да е изрязана от друга по-голяма, например, нито да е тип „селфи“ (за фотографии в банята или пък с нацупени устни дори и дума не може да става).

Другият важен фактор е самият имейл, от който е подадено електронното писмо. Той трябва да звучи адекватно, сериозно, а не да издава, че сте го създали, когато сте били в училище (нещо от типа на „malko_zaiche90”).

Мария споделя още, че винаги приятно впечатление ѝ прави, когато самото сиви е направено така, че да се отличава от останалите с нещо интересно – различен цвят на фона или по-нестандартен формат, без разбира се, да се залита в крайности и прекалено оригиналничене. Важно е вашето сиви да изпъкне сред десетките (понякога и стотици) други, които се изпращат.

И още нещо като съвет от нея – винаги попълвайте графата „Други умения и компетенции“, както и не крийте интересите си. Споделяйте в какви конкурси, семинари или курсове сте участвали, например, хобитата ви извън работата – всичко това говори, че имате разностранни интереси, самоинициативност, желание за развитие и доказване като личност.

И за финал Макс Баклаян отправи своя съвет – „Работодателят е този, който да се бори ти да искаш да работиш за него, а не служителят да отива и да се моли за работа... Не трябва и да се насажда страх. Ако достатъчно много хора си тръгнат от един лош работодател, то той ще изчезне, няма да има кой да работи за него. Човек трябва да вярва в уменията си, да има самочувствие за себе си.“

И още нещо като послание от екипа на „Тавекс“ към всички – в България не сме свикнали да се радваме на успехите на другите, защото на самите нас ни е трудно да успеем, но това не е редно и правилно.

Успехът е в нашите ръце и от нас зависи дали ще се реализираме по начин, който ще ни кара да се гордеем със себе си. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти