Мазолите по краката

Мазолите по краката
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Мазолите и грубите участъци по кожата на ходилата могат да бъдат много дразнещи и неприятни, но те фактически представляват защитна реакция на вашата кожа спрямо приложени в определени участъци по-голям натиск или триене.

В повечето случаи причината се оказва неправилна походка или твърде тесни и неудобни обувки. А най-големите виновници са обувките на високи токчета. Те оказват огромно напрежение върху пръстите и поради това жените са 4 пъти по-предразположени към проблеми от такъв характер в сравнение с мъжете. Други рискови фактори са различни деформации на стъпалата и например носенето на обувки без чорапи, при което кожата се трие по-силно. На практика между 20 и 65 % от хората над 60 години страдат от такъв проблем.

Мазолите ще откриете основно по горната или страничната част на пръстите на краката. Те обикновено са доста твърди и плътни, леко прозрачни, с нещо като шипче в средата. Има и по-меки мазоли, но те се разполагат най-вече между четвърти и пети пръст. Някои професии или хобита също могат да доведат до образуването на мазоли, като например по пръстите на китаристи, цигулари, градинари и други.

Грубите участъци или т. нар. омазолявания са по-големи като площ от мазолите и се срещат много често в  основата на пръстите върху т. нар. "възглавница" на ходилото. Силното загрубяване на кожата много често е придружено от болка и дискомфорт при ходене и при продължително стоене в изправено положение.

Не е препоръчително да се опитвате да изрязвате или обработвате мазолите в домашни условия. Има опасност да се нараните или дори да ги инфектирате. Това важи особено за хора с диабет, смущения в кръвообръщението или по-възрастни с по-лесно ранима кожа.

Не е тайна, че най-добрият начин за справяне с мазолите и загрубяването по краката е превенцията. За тази цел се обръщаме към вас с няколко препоръки:

• Носете удобни, меки обувки от естествени материи. Целта е да няма твърде голям натиск отвън върху петия пръст или силно притискане между четвърти и пети пръст.

• Създайте си по-голям комфорт като слагате специални възглавнички за стъпалата. Може да ги откриете в различни дрогерии или по-големите аптеки. Има и протектори, които се поставят между пръстите на краката или подложки с дупка по средата, в която попада мазолът и така не се оказва директен натиск върху него от обувките.

• Търсете и си купувайте обувки в края на деня, когато краката ви са максимално подути.

• Избягвайте прекалено заострени и твърде високи обувки. Дори е хубаво да има поне сантиметър разстояние между най-дългия ви пръст и обувката.

Има вероятност някои от мазолите или загрубелите участъци сами да се оправят, ако смените обувките си с по-меки и удобни, а с това елиминирате натиска и триенето. В много от аптеките се продават различни лепенки със салицилова киселина, но не е много удачно сами да си назначавате лечение, защото понякога е възможно да се получат доста неприятни изгаряния на кожата с такива продукти. Допълнително може да си навлечете инфекция или образуване на рани.

Хубаво би било често да омекотявате кожата на краката с подходящи кремове. Най-добре е вечер след баня да ги намажете обилно и дори да преспите с меки памучни чорапи.

Отделно може да киснете краката в топла вода със сапун, след което нежно да премахнете с пила за крака наслояванията по ходилата. Има кремове с различно процентно съдържание на урея, които също биха били полезни и ефективни. Ако все пак причината е в наличието на деформация на стъпалата или пръстите, ще ви е нужна консултация с ортопед, който да прецени какви мерки е необходимо да се предприемат.

Един от най-популярните и ефективни методи, ползвани в дерматологията, е обработването с азот или т.нар. криотерапия. По този начин лечението е концентрирано директно върху проблемния участък и има контрол на дълбочината на действие. 

Разбира се, каквото и лечение да се предприеме, то не би било напълно ефективно, ако не се откажете от тесните, високи и неудобни обувки, колкото и атрактивни да ви изглеждат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти