Елтън Джон почете Световния ден за борба със СПИН

Елтън по време на концерт в Рио де Жанейро през септември тази година
Снимка: ЕПА/БГНЕС
64-годишният певец и композитор Елтън Джон бе гост по случай запалването на светлините на Операта в Сидни, въпреки заболяването си от бронхит, за да почете Световния ден за борба със СПИН, който от 1988-ма година насам се отбелязва на първи декември. По време на церемонията британският изпълнител призова за още по-сериозна битка с това заболяване, отдавайки почит на фронтмена на Куийн Фреди Меркюри, който почина от СПИН преди 20 години.

"Ако беше се разболял само две години по-късно, той все още щеше да е жив. Това е жестокостта на тази болест. Загубихме толкова много хора за съвсем кратък период, а чак след това се разработиха лекарства, поддържащи живота на болните", заяви Елтън Джон.

Светлинното шоу в австралийската столица бе част от международно събитие, координирано от Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, в рамките, на което 50 емблематични сгради и паметници по света бяха окъпани в червена светлина във връзка с кампанията за свободно от СПИН поколение до 2015 г.

Фондацията на Елтън Джон за борба със СПИН е създадена през 1992 г, а оттогава са набрани милиони долари по програми за превенция на болестта и ограничаване на дискриминационната политика срещу хора, които са заразени с ХИВ вируса.

Американската певицата Кели Роуланд също подкрепи действията на Елтън с думите:

"Радвам се, че имам възможността да подпомагам фондацията на Елтън Джон, която обръща голямо внимание върху значението на безопасния секс. Това е проблем, който е близък до сърцето ми и никой от нас не може да си позволи да бъде самонадеян, когато става въпрос за СПИН."

Сред най-запалените активисти срещу СПИН епидемията е и певицата Ани Лекъкс, чиито благотворителен фонд набира средства предимно за превенция и лечение на жени и деца, населяващи районите на Южна Африка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти