Масовата истерия - мистериозната, смешната и опасната

истерия
Снимка: iStock

Феноменът "масова истерия" е добре документиран, но все още не е добре разбран. Генерално се възприема като случаи, когато много хора вярват във фалшиви обстоятелства и дори болести. Психолозите  са изследвали щателно много случаи на епидемии от истерия, но засега има само предположения за това какво представлява мистериозното състояние.

Държим да отбележим, че терминът  „истерия“  прозилиза от погрешния мит за същността на явлението. Коренът на термина идва от гръцката дума за матка. Древногръцките лекари вярвали, че истерията засяга само жени и е причинена от различни проблеми с утробата, което вече знаем, че е погрешна представа, тъй като феноменът засяга хората независимо от пола им. 

Тийн истерия

Младите хора често попадат в центъра на масовите истерии на различни заболявания. През май 2006 г. стотици португалски тийнейджъри получават странни симптоми. Ситуацията станала толкова сериозна, че няколко училища затварят, тъй като очакват, че ще се появи епидемия.

Оказва се, че тийнейджърите, които първоначално са проявили симптомите, са гледали сапунена опера по телевизията, където един от героите преминава през същото. Експертите стигнали до заключението, че тийнейджърите, които първо са съобщили за заболяването си, са „откраднали“ симптомите от измисления герой и след това са повлияли на други тийнейджъри да повярват, че имат същото заболяване.

Смехопандемия

През януари 1962 г. в девическо учлище в Танзания предполагаем епизод на масова истерия обърква училищните служители и медицински експерти. По време на урок три момичета започват да се смеят без видима причина. Учителите се опитват да спрат грубото прекъсване на занятията със заплахи за наказание, но момичетата продължават да се смеят. Няколко часа след това почти 100 ученици в училището са "заразени" от смеха и странното поведение достига и близките села. Родителите, разбира се, изпадат в паника и спират да пускат дъщерите си на училище, докато ситуацията отшуми. Някои експерти предполагат, че определени физически и психически промени в пубертета могат да предизвикат масова истерия сред тийнейджърите.

 

На лов за вещици

Прословутият лов на вещици в Салем е много подходящ пример за истерия от религиозен тип. Някои изследователи смятат, че две малки момичета първоначално са вярвали, че възрастните им съседи са сключили договор с дявола и са ги измъчвали.

Скоро няколко други момичета започват да вярват в същото, което прави „симптомите“ им все повече и все по-жестоки. За съжаление, истерията не остава само между момичетата и много невинни биват осъдени и екзекутирани за "вещерство". Отнема доста време немалко нещастни екзекуции, за да обявят симптомите за психологически, а не за демонични.

Танцуващата чума

Може би най-скандалният случай на масова истерия се случва в Страсбург, Франция, през лятото на 1518 г.  Разпространяването на "чумата" започва с една жена, която танцува по улиците без видима причина и не позволява на никой да я спре. Не отнема дълго време към нея да се присъединят много от съседите ѝ. До месец приблизително 400 селяни са замаяни от феноменът, който става известен с името „Танцуващата чума“. Някои танцьори не страдат от лоши последици, но други не издържат и умират от изтощение. Странното поведения отшумява толкова мистериозно, колкото и се заражда.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти