Малките радости в живота - гореща вана

Малките радости в живота - гореща вана
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Според проучване в САЩ, горещата вана има способността да прогонва самотата и депресията.

Топлата водя сякаш отмива от тялото не само потта и неприятната миризма, но и всякакъв стрес и лошо настроение.

Лечебните свойства на хубавата вана с гореща, ароматна вода са всепризнати и ако имате условия вкъщи, не се лишавайте от това удоволствие.

Все пак трябва да се внимава с прекалено горещата вода. Тя може да ви помогне да се стоплите след студуване през деня, да прогоните настинката и кашлицата, но не бива да сте потопени в гореща вода повече от 10 минути. Ако сте с ниско кръвно, е още по-вероятно да ви стане лошо, така че внимавайте.

След топла вана е препоръчително да облеете тялото с хладен душ. Това ще подобри еластичността на кожата ви и ще ви подейства доста ободряващо.

Освен всичките си положителни качества, горещата вана прогонва глада. Вместо да се чудите какво да хапнете непосредствено преди лягане, си напълнете ваната, поръсете няколко капки етерични масла и се потопете в ароматно блаженство. Това ще отпусне мускулите, ще ви разтовари, а ако толкова държите да хапнете нещо, нека това да бъде плод (не случайно класическата гореща вана върви най-добре с купичка ягоди).

Не лягайте в пълна вана веднага след хранене, нито пък употребили алкохол. Може да ви звучи страшно романтично да се излегнете двамата във вана или в джакузи с чаша шампанско в ръка, но се ограничете до чаша. Не е добра идея подпийнали да стоите в гореща вода, по-скоро си вземете ободряващ студен душ.

Билките и етеричните масла са чудесно решение за ароматизиране на ваната. Устройте си мини спа процедура в домашни условия. Билките са особено полезни и могат да ви подействат много благотворно.

Пробвайте вана с лайка и липа. Запарете една шепа от двете билки в литър вода. Оставете да се киснат 10-15 минути, след това прецедете. Получената отвара изсипете в пълната си вана.

Вариации на билковите вани има много - с лавандула, валериан, индрише, касис, каквото имате вкъщи и какъвто аромат ви харесва.

Етеричните масла са другата алтернатива за арома вана. Изберете си подходящ аромат и се уверете, че не сте алергични към него (добър тест е да намажете малко върху ръката си). Капнете само няколко капки във ваната. Това ще е напълно достатъчно, за да ухае приятно цялата баня и да не бъде прекалено натрапчива миризмата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти