Малки ритуали за сбогуване

Оля Стоянова
Снимка: Black Flamingo Publishing

У нас пиеси не се издават често, но затова път имаме издателство, което е специализирано в издаването на драматургия. Сега на книжния пазар вече е новата книга на Оля Стоянова – сборник с пиеси „Малки ритуали за сбогуване“.

Книгата е заглавие на издателство Black Flamingo Publishing и включва шест пиеси, писани през последните пет години. В тях има място за кризи, за ирония и за гняв, но и желание да летиш и да бъдеш над нещата.

Героите в тези пиеси са алпинисти, които мечтаят за истински планини, докато размахват четките и чистят прозорците на високите сгради; медицински сестри в старчески дом, които са се научили да се смеят и да оцеляват в свят без надежда, както и хора, които имат нужда да споделят провалите си на висок глас, за да продължат напред.

Оля Стоянова е носител на наградата Аскеер 2014 за съвременна драматургия, а сред включените текстове в сборника е и отличената пиеса „Покана за вечеря“, която се играе вече трети сезон на сцената на театър „София“.

Типичното за писането на Оля Стоянова е, че тя внимава за малките жестове и обича да наблюдава как назряват конфликтите. Обича смесването на жанровете и историите на ръба. Обича, когато за драматичните неща се говори с ирония.

„Нейният глас е овладян, на пръв поглед спокоен, житейски мъдър и поетичен“, пише театралният критик Никола Вандов.

Оля Стоянова (1977) е поет, писател и журналист. Автор е на „Пътеводител на дивите места“ и сборника с разкази „Какво сънуват вълците“. Има издадени четири стихосбирки - „Фотографии“, „Проза“, "Пътна карта" и „Улица „Щастие“, както и един роман – „Лични географии“.

Докторант в Софийския университет. Носител е на първи награди за поезия, проза и драматургия.

За последната си книга - „Улица „Щастие“, получи националните награди „Николай Кънчев“ 2013 и „Иван Николов“ 2013. Носител е на „Аскеер“ 2014 за съвременна драматургия за пиесата „Покана за вечеря“, която се играе в театър „София“.

Още за пиесите:

Сборникът „Малки ритуали за сбогуване“ включва шест пиеси.

Тук е дебютната пиеса на Оля Стоянова „Малки ритуали за сбогуване“, която печели наградата „Наум Шопов“ през 2012. Поставена е през 2013 г. в Благоевградския театър „Никола Вапцаров“ с режисьор Явор Веселинов.

„Взлом“ печели конкурса за драма „Петър Ковачев“ през 2012 г. и е поставена под името „Горе ръцете“ през 2013 г. на независима сцена в Пловдив от Ваня Паликопова.

„Покана за вечеря“ печели наградата на театър „София“ за съвременна пиеса през 2012 г. и е поставена през март 2014 г. от Тея Сугарева. През 2014 г. получава „Аскеер“ за съвременна българска драматургия.

„Високо“ е отличена в конкурса за съвременна драматургия „Иван Радоев“ 2013, „Свободна позиция“ печели наградата „Петър Ковачев“ за драма през 2014 г., а „Страх за опитомяване“ е номинирана в направление „Авторски прочит“ на Международния фестивал „Друмеви театрални празници, Шумен 2015.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти