Малки помощници в кухнята

Малки помощници в кухнята
Снимка: netinfo

Малките неща понякога са много прости и човек си задава често въпроса защо никой досега не се е сетил да изобрети нещо такова.

В кухнята малките помощници улесняват живота ни и ни дават физическо и психическо пространство, за да се концентрираме върху най-важното - творческия процес при готвенето. Защото дори и да приготвяме стара и изпипана рецепта, винаги влагаме по нещо ново, или добавяме неизползвана досега подправка.

А пък когато сме спокойни и добре оборудвани, готвенето ни иде отръки и можем да му се посветим с много любов, която ще се усети и в готовото ястие.

Представете си следната ситуация: имате рецепта, която изисква да настържете малко кора от лимон. В такива случай по всяка вероятност отваряте кухненския долап и вадите доброто старо ренде.

Ако сте традиционалистично настроена натура, почти сигурно притежавате едно от онези четиристранни рендета, с които можете да стържете на ситно, средно и по-едро, а четвъртата страна предлага възможността да нарежете картоф или морков например на тънки филийки.

В повечето кухни у нас това ренде заема почетно и заслужено място в шкафа.

Има обаче няколко недостатъка това ренде. Първо – запълва пространство колкото за бутилка зехтин или буркан с брашно, да речем. А в днешните все по-миниатюрни кухненски боксове, особено в модерните жилищни сгради, всеки сантиметър е от значение.

Второ – в повечето случаи хората не обръщат внимание на материала, от който е изработено универсалното ренде. При покупката то е лъскаво и може да послужи дори за огледалце. Но след два-три месеца блясъкът изчезва като славата на изпълнител на хит-еднодневка.

А и трудно се мие и задължително трябва да се подсуши добре, защото инак ръждясва.

И трето – защо да цапате едно цяло ренде за да настържете малко кора от лимон? Няма ли нещо по-практично?

Има, даже две различни. На пръв поглед приличат на белачки за картофи, със същия размер са, а и действат горе-долу на същия принцип.

И двата уреда са удобни за хващане, побират се във всяко кухненско чекмедже и се чистят изключително лесно.

Първата белачка, ако можем така да я наречем, дава като резултат съвсем тънки лентички от лимоновата кора. Белачката се допира с лек натиск към лимона и се движи равномерно по неговата дължина.

С втория уред ще получите малко по-дебели и широки ленти от кората. Тях можете да използвате за украси например. Работи се на същия принцип като при модела, показан по-горе.

В никакъв случай обаче не изхвърляйте старото ренде! То вероятно вече си е намерило мястото, а и ще ви трябва, за да настържете примерно кашкавал или индийско орехче

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти