Май събужда и желанието ни да сме по-духовни

Кадър от постановката "Без докачение, моля..." по текстове на Чудомир. 8, 15, 17 май в голямата зала на драматичен театър "Гео Милев", Стара Загора.
Снимка: Рад Димитров

Крeмена Димитрова

Най-чаканият месец в годината е обрамчен от Великденско-Гергьовска седмица, абитуриентски балове и Празник на славянската писменост.

Само 18 работни дни и цялото останало време за теб! С дъхава зелена прегръдка те изкушава планината, парковете се пълнят с влюбени двойки и много празни бирени бутилки, стадионите и залите треперят в ритъма на дълго обичани банди и спортни тимове, София се превръща в червен килим, меко постлан пред редица мечтани звезди, които ще преминат от тук и ще оставят хиляди туптящи за тях сърца.

Събудената природа кара душата да трепти, копнее и усмихва без причина. Само защото е май. Царят на годината – предчувствие за отпуска, море, приключения и... още нещо.

Май предлага толкова сгъстена културна програма не само в София, но и в страната, че е повече от трудно дори да се изброи какво ще слушаме, гледаме, танцуваме и четем.

Специално за вас съм подбрала няколко акцента, които провокираха моето въображение, и които ще минат малко встрани от шумните рекламни кампании, с които ще ви залеят.

Да започнем от центъра!
Географският център на България Габрово предлага една вълнуваща и провокативна театрална премиера по вечната класика на Негово Театрално и Литературно Величество Уилям Шекспир (да му е честит рождения ден днес – 23 април!) - "Ромео и Жулиета".

Режисьор на спектакъла е Петринел Гочев, един мощен театрален глас, който беше замлъкнал за години, но отново реши да проговори. Премиерите за предвидени за 8, 9 и 10 май, в голямата зала на драматичен театър "Рачо Стоянов".

Сценографията е на Юлияна Войкова – Найман, има оригинална авторска  музика - на носителя на Аскеер, който ще дойде специално от Канада, Димитър Пенчев, а част от музиката ще се изпълнява на живо от много млади актьори и добре де, ще ви кажа една тайна – има и кокили!

Още едно театрално предложение, този път в Стара Загора – "Без докачение, моля..." по текстове на Чудомир, сценичен вариант: Веселин Стоянов, колумнист в известен всекидневник, режисурата е дело на Ивалин Димитров, а в спектакъла играе цялата трупа на театъра. И тук ще споделя една тайна – стиховете на песните са забъркани от неуморната Мария Донева, много любима поетеса на много от вас. Дните, в които можете да гледате спектакъла са 8, 15, 17 май в голямата зала на драматичен театър "Гео Милев".

На 18 май в няколко града в страната ще се проведе едно от най-вълнуващите и смислени арт-събития на годината – Нощ на музеите и галериите. Въпреки, че Пловдив и София държат първенството по посещаемост и популярност, тази година много изкушения предлага дунавската столица Русе. Организатори са Сдружение "Приятели на музея" – Русе, Русенската художествена галерия и РИМ – Русе.

В Шумен инициатива на граждани организира събития, целящи събиране на средства за изграждане на паметник на Тодор Колев. Хубавото в цялата работа е, че това са съвсем млади и нахъсани хора. През май те предвиждат да поставят урни за набиране на средства в голяма верига магазини за хранителни стоки.

Освен това, по време на ежегодния фестивал "Нова българска драма" или така наречените Друмеви театрални празници, във фоайето на театъра също ще може да се види идейният проект, дело на доцент Младен Младенов от Великотърновския университет и неговия екип. Ето и страничката  на кампанията.

На 7-ми май в галерия "+това", София ще се открие дебютната изложба на Нелсън Атмос с любопитното заглавие "31 типажа от една неразказана история".

Мегаталантливият художник е учил химия преди да се обърне към анимационната режисура, а понастоящем работи в голяма фирма за компютърни игри. Негов ментор е небезизвестният Росен Манчев от онова чудно списание "Дъга", нали се сещате?!

Иначе Нелсън използва софтуер, който генерира изходни думи, комбинацията от които му дава ежедневната доза провокация. Ето пример с някои от заглавията на типажите в изложбата: "Седящата квадратна котка - астронавт", "Красивият гледащ вампир - механик", "Червеното яздещо шимпанзе - политик", "Ниската четяща акула-пекар", "Червената пееща фея - мажоретка" и др.

Изложбата показва 31 супер шантави характера, които не са част никоя друга история, освен тази на автора. Изложбата продължава до 23-ти май. А повече за Нелсън тук.

За вас остава да се заредите с най-любопитните си сетива и добро настроение и да се впуснете в ритъма на май. Той ще ви се отблагодари с най-широката усмивка, която може да се появи на лицето ви. И много вдъхновение

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти